Hlavní obsah

Alergie na slunce se může týkat každého z nás

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zarudlá pokožka, svědící pupínky v reakci na přímé slunce mohou potrápit každého z nás. Nejde totiž o přehnanou imunitní reakci na specifický antigen, jak je tomu u ostatních alergií, ale o uvolněný histamin v pokožce, který vzniká vlivem UVA záření a dalších faktorů (chloru, soli, opalovacích krémů, kosmetiky, léků, doplňků stravy, některých potravin).

Foto: Profimedia.cz

Sluneční alergie

Článek

Zarudnutí a vyrážka se mohou objevit i po krátkém pobytu na slunci. "Situaci zhoršují užívané léky jako antibiotika, antidiabetika, cytostatika, diuretika, statiny, antidepresiva (včetně těch přírodních s třezalkou), ale i hormonální antikoncepce či léky proti bolesti (ibuprofen). Reakci vyvolávají i potraviny jako citrusové plody, karotka, celer, petržel, pastiňák a fíky. Někdy i umělá sladidla či kosmetika obsahující bergamonový, levandulový či citrusový olej," upozorňuje dermatoložka Alena Machovcová z Dermatovenerologického oddělení Fakultní nemocnice v Motole.

Postižená bývají místa, která byla na přímém slunci - nikdy se alergie neobjevuje tam, kde bylo oblečení. Už po několika hodinách začne kůže svědit a objeví se kopřivka. Někdy se na těle může objevit i tzv. Mallorca akné, v podobě zanícených pupínků připomínajících právě akné. "Často se tak děje v kombinaci UVA záření a některých složek opalovacích krémů či parfémů a běžné kosmetiky. Takto citlivé kůži vadí zejména přípravky s obsaženým tukem a emulgátory," upozorňuje Matej Majva ze společnosti Galderma-Spirig.

Tělo tak reaguje na oxidační stres, k němuž dochází, když UV záření (nejčastěji UVA) vyvolá tvorbu volných radikálů v kožních buňkách. "Tyto imunitní reakce mohou způsobit zánět v podobě extrémně svědících puchýřů, pupínků nebo pustul," dodává Helena Pecková ze společnosti Beiersdorf.

Nejdůležitější prevence

Pokožku je dobré na sluneční záření připravit - již několik týdnů před odjezdem k moři je dobré ji začít vystavovat slunci a dobu postupně prodlužovat. Někomu pomáhá, když preventivně užívá beta-karoten či selen. Podle korektivní dermatoložky Jitky Chaloupecké z Laserového centra Anděl se dříve doporučovalo před dovolenou opalování v soláriích. Dnes s novými poznatky a studiemi o vlivu solárií na pokožku to ale není vhodné.

"V prevenci proti sluneční alergii je pak velmi důležité používání vhodných opalovacích přípravků. Výborné je používat krém s fyzikálním filtrem, který škodlivé UV záření rozptyluje a nedovolí mu proniknout do pokožky. Ideálně s faktorem 30 nebo vyšším, tj. 50+. Abychom dosáhli maximální ochrany, doporučuje se nanést ochranný přípravek na kůži minimálně 20 minut před tím, než vůbec půjdeme ven na slunce a do vody," vysvětluje primářka Alena Machovcová.

Pokud se reakce přesto objeví, aplikujte v tenké vrstvě na postižené místo jednou večer přípravek z lékárny s hydrokortizonem, případně si vezměte antihistaminika, která zmírní svědění a zarudnutí pokožky.

Lékaři je doporučují užívat u opakovaných alergií již tři dny před odjezdem na dovolenou a pak po celou dobu dovolené.

Opalování

Délka pobytu na slunci

Zatímco UVB záření je zodpovědné za spálení kůže a výskyt rakoviny kůže, UVA záření proniká hluboko do kůže a tam způsobuje pokles elasticity, a tedy vznik vrásek, zároveň urychluje tvorbu stařeckých skvrn a je zodpovědné za sluneční alergie. Proto je dnes důležité hledět při výběru přípravků na slunění nejen na UVB filtr, ale i UVA filtr. Ochranný faktor (SPF) na přípravcích vyjadřuje úroveň ochrany pouze před UVB zářením a také násobek času, který můžeme na přímém slunci strávit s ohledem na náš fototyp a práh zčervenání.

Celkem existuje šest fototypů a v našich končinách se nejčastěji vyskytuje fototyp II. „Fototyp lze jednoduše určit podle barvy očí, barvy vlasů a barvy kůže. Například fototyp I má práh zčervenání přibližně 10 minut, má světlou kůži, světlé nebo zrzavé vlasy, někdy pihy, modré nebo zelené oči. Na slunci se vždy spálí a nikdy nezhnědne. Vyžaduje tedy i mnohem vyšší ochranu. Fototyp II má také světlou kůži, světlé vlasy a modré oči. Na slunci bez ochrany se většinou spálí a jen někdy zhnědne. Lidé fototypu III mají tmavé vlasy, oči a tmavší barvu kůže, obvykle nemají potíže při pobytu na slunci, nespálí se a dobře pigmentují. Vyšší fototypy se v české populaci příliš nevyskytují,” dodává primářka Alena Machovcová.

Pokud si nejste jistí s určením svého fototypu, pak se nebojte obrátit na svého lékaře, případně lékárníka.

Po opalování

Jak chránit kůži před sluníčkem
V případě alergie na slunce (např. Mallorca akné) používejte ochranné přípravky bez tuků a emulgátorů.
Dbejte na ochranu před UVA zářením, které proniká hluboko do kůže, a v důsledku toho se snižuje i elasticita kůže a vznikají vrásky.
Nevystavujte se přímému slunci, a to obzvláště mezi 11. a 15. hodinou.
Pravidelně a v dostatečném množství nanášejte přípravek s vysokým ochranným faktorem - pro dospělou osobu se má pohybovat průměrná spotřeba přípravku sluneční ochrany na celé tělo okolo 35 ml, což představuje přibližně sedm čajových lžiček.Abychom dosáhli maximální ochrany, doporučuje se nanést přípravek na kůži minimálně 20 minut před tím, než vůbec půjdeme ven na sluníčko nebo do vody.Vrstvu opalovacího krému obnovujte každé dvě až tři hodiny. Pokud si užíváte vodních radovánek, je potřeba tento interval zkrátit. „Je dobré věnovat pozornost označení krémů, ne pouze číslu ochranného faktoru,“ varuje Pavel Hilbert z LékařiOnline.cz a dodává: „Krém označený jako water-resistant nanášejte každých 40 minut, water-proof pak každých 80 minut.“
Chraňte se před sluncem, i když je pod mrakem, nebo jste ve stínu. Přes mraky proniká až 90 % UV záření.
Správná výživa může také udělat své, do stravy nezapomeňte zařadit betakaroten

Reklama

Související články

Jak poznat nebezpečná pigmentová znaménka

Vznik pigmentových skvrn ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty produkovat kožní barvivo melanin - naši ochranu kůže před ultrafialovým...

Výběr článků

Načítám