Hlavní obsah

Hamburger z těch nejlepších surovin podle šéfkuchaře Romana Vaňka

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hamburgry jsou v české gastronomii čím dál populárnější. Ne náhodou je do svého menu zařazuje stále více oblíbených restaurací. Udělat si takové burgery doma přitom nemusí být vůbec složité. Jak tvrdí šéfkuchař Roman Vaněk, stačí použít kvalitní suroviny a dodržet správný technologický postup. K ojedinělé chuti pak nejsou zapotřebí žádné marinády či speciální dochucovadla.

Foto: Profimedia.cz

Udělat si výtečné burgery doma nemusí být vůbec složité.

Článek

Kvalitní maso je základ. Pro přípravu burgerů se hodí libovější mleté maso jak hovězí, tak vepřové. Umlít či nasekat si jej můžete sami doma, nicméně nemusíte se bát koupit i mleté maso balené v atmosféře. „Toto maso je připravováno v doslova sterilních podmínkách a po stránce kvality splňuje ty nejvyšší standardy. Rozhodně není pravda, že je zde semleto to nejhorší maso. Je to přesně naopak, což také ukážeme v jednom z dalších dílů pořadu na Jídlo s.r.o. na Stream.cz,” vysvětluje Roman Vaněk.

Dále je velmi důležitý správný technologický postup. Maso je nutné před grilováním vytvarovat a nechat odležet v chladu a po vyndání z lednice nechat burger opět přizpůsobit asi 30 minut pokojové teplotě. Před samotným grilováním je potřeba rozpálit pořádně gril a grilovat na přímém ohni (tzn. bez přiklopení).

Bez kořenicích směsí a velkého množství soli vynikne skutečná chuť masa.
šéfkuchař Roman Vaněk

Burger by se měl otáčet v okamžiku, kdy se sám tzv. pustí, tak aby nedošlo k jeho narušení. Délka grilování se pak odvíjí dle zvoleného druhu masa (vepřové o pár minut déle) a pak také oblíbenosti propečení (v průměru kolem sedmi minut z každé strany).  Podrobný postup naleznete přímo v receptech na Romanův oblíbený dvojručák.

Foto: ladagrileman.cz

Roman Vaněk

„Při přípravě zjistíte, že k upečení výtečného burgeru nepotřebujete žádné speciální suroviny. Ten opravdový požitek vyvolá pouhé sladění chutí všech použitých surovin,” upozorňuje Roman Vaněk a dodává: „Bez kořenicích směsí a velkého množství soli vynikne skutečná chuť masa. Proto maso nikdy nepotíráme přímo ani omáčkami. Ty patří výhradně na burgerovou bulku."

Málokdo umí tyto burgery správně jíst. Pokud chcete sníst burger, aniž byste se  potřísnili a popadala vám zelenina, uchopte jej oběma rukama, otočte ho a až poté začněte jíst. Tento způsob je mnohem komfortnější a efektivnější.

Hovězí dvojručák
Suroviny na 2 kusy: hovězí maso mleté (můžete použít i vakuově balený burger dvojručák), 2 burgerové housky, 1,5 pol. lžíce majonézy, 1,5 lžíce BBQ omáčky, 2 pol. lžíce jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka (ideální 1 mm), 1 střední nakládaná okurka jemně nastrouhaná, sůl, čerstvě mletý černý pepř dle chuti, 1 střední rajče (nakrájené na co nejtenčí plátky), 1 menší červená cibule nakrájená také na co možná nejslabší kolečka, 4 plátky slaniny.
Postup: V misce smíchejte majonézu, cibulku, okurku sůl a pepř. Nakrájejte pilkovým nožem rajče na tenká kolečka.Maso vytvarujte do tvaru burgeru silného cca 1–1,5 cm (dvojručák jemně zmáčkněte v lehce navlhčených dlaních, aby vznikla větší plocha masa. A takto připravený burger opečte na grilu z obou stran. Pokud je burger silnější, pak uprostřed něj udělejte malý důlek (zabráníte tak tomu, aby při skousnutí z masa vystříkla šťáva).Opečte na grilu z obou stran plátky slaniny a také půlky rozkrojené bulky. Spodní upečenou stranu bulky potřete polovinou BBQ omáčky (nikdy se omáčka nemaže přímo na maso!), na BBQ omáčku naskládejte půlku plátků rajčat, na ně položte grilované maso, na něj dva plátky grilované slaniny.Druhou polovinu bulky potřete remuládou (smíchaná majonéza s okurkou, solí a pepřem). Na ni poskládejte polovinu koleček cibule a hamburger přiklopte. Poté ho lehce zmáčkněte a uchopte oběma rukama, otočte jej a zakousněte se do celého objemu.
Vepřový dvojručák
Suroviny na 2 kusy: burgerová houska (bulka) 2 kusy, BBQ omáčka, 2 pol. lžíce majonézy, 1 pol. lžíce kremžské hořčice, 5–6 kapek Tabasca, 1 kávová lžička worchesterové omáčky, 1 kávová lžička cukru krupice, sůl, čerstvě mletý černý pepř, 1 střední rajče, 4 listy ledového salátu, 2 střední nakládané okurky
Postup:  V misce důkladně smíchejte majonézu, hořčici, tabasco, worchester, cukr, sůl a pepř dle chuti. Dejte stranou.Nakrájejte pilkovým nožem rajče na tenká kolečka, nakládané okurky podélně na tenké plátky. Oddělte z hlávky čtyři listy ledového salátu.Maso vytvarujte rukama do tvaru burgeru silného cca 1,5 cm (koupený vakuově balený burger jemně zmáčkněte v navlhčených dlaních, aby vznikla větší plocha masa). A takto připravený burger opečte na grilu z obou stran. Pokud je burger silnější, pak uprostřed něj udělejte malý důlek (zabráníte tak tomu, aby při skousnutí z masa vystříkla šťáva).Po ugrilování nechte maso několik minut odležet. Mezitím rozřízněte bulku a řeznou stranou ji opečte na grilu. Spodní upečenou stranu bulky potřete polovinou BBQ omáčky, položte na ni dva listy ledového salátu a na ně dejte ugrilované maso. Na něj položte půlku plátků rajčat a okurky. Vrchní část druhé půlky bulky namažte silnou vrstvou ochucené majonézy, přiklepněte na burger a lehce přimáčkněte. Burger chyťte oběma rukama, otočte a zakousněte se do celého objemu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké hovězí maso je nejlepší

Prosklené výlohy nedávno otevřeného řeznictví Naše maso v obchodní pasáži v pražské Dlouhé ulici přitáhnou každého kolemjdoucího. Zákazníci skrz ně vidí až do...

Výběr článků

Načítám