Hlavní obsah

Lidé mají větší zájem o očkování proti klíšťové encefalitidě

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplá zima způsobila, že už nyní je možné při procházkách v přírodě chytit klíště. Klíšťata jsou totiž aktivní při teplotách nad sedm stupňů Celsia a takových dnů jsme si při letošní zimě užili už dost. I proto hodně lidí přemýšlí o očkování proti klíšťové encefalitidě.

Foto: Právo

Infikovaná klíšťata mohou na člověka přenést nejednu závažnou chorobu. Například lymskou boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu.

Článek

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Nemoc se může projevovat lehkými bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou, ale také prudkými bolestmi, vysokými horečkami, dezorientací, ztuhnutím šíje atd. Vyloučit nelze ani dlouhodobé následky – ochrnutí, poruchy soustředění, snížení intelektuálního výkonu a v krajním případě smrt. Česká republika přitom dlouhodobě patří mezi země s největším výskytem této nemoci v Evropě.

Pojišťovny očkování proplácejí či na ně přispívají

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zaznamenala rekordní zájem o toto očkování. Oproti loňsku pojišťovna začala přispívat na očkování také dětem. Od začátku roku do poloviny března už o příspěvek na očkování požádalo téměř 9,5 tisíce lidí (loni to bylo za celý rok 13,7 tisíce).

Oproti předchozím letům se letos vyplácení příspěvků zjednodušilo. Dříve jste si  museli nejprve vyzvednout voucher, nechat si do něj lékařem potvrdit očkování a pak jít znovu pro peníze na pobočku. Nyní jen přijdou s účtem za očkování a mají nárok na vyplacení příspěvku za vakcínu ve výši až 500 korun. Podmínkou je, že musí být členy Klubu pevného zdraví VZP.

Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP) přispívá svým dospělým pojištěncům na očkování proti klíšťové encefalitidě až 500 korun a dětem hradí jednu třetinu nákladů za tři očkovací dávky, přeočkování pak hradí plně. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna zaplatí dospělým i dětem až 1500 korun a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra dospělým až 300 korun a dětem do 26 let až 500 korun, pokud se nechají očkovat do konce letošního června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám