Hlavní obsah

Jak se správně v zimě starat o pleť

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O většinu věcí se musíme v zimě starat úplně jinak. O bazén, auto i květiny. Jiný přístup si ale zaslouží také naše pleť. Protože kosmetické přípravky, které se používají v létě, nemusí být v zimě dostačující a pleť začíná strádat. Kosmetická péče má zkrátka v zimním období svá důležitá specifika.

Foto: Profimedia.cz

V zimě se pokožka vysušuje, proto je důležité se o ni náležitě starat a dodat jí dostatečnou péči a hydrataci.

Článek

Časté změny teplot spojené s přechody z mrazu do vytopených místností mohou pleť poškodit, protože pro ni představují značnou zátěž. Pokožka pak začíná být napjatá, ztrácí komfort, často se tvoří šupinky a červené rozšířené žilky.

Pleť je také více náchylná k reakcím a celkově křehká s narušenou ochrannou vrstvou. „Abychom tomu zabránili, musíme pleti dodat odpovídající ochranu a dostatečnou výživu, a také místo lehkých hydratačních krémů volit mastnější, výživnější krémy a séra,” radí MUDr. Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl.

Zaměřeno na rty

Lesk na rty v zimě nestačí. Kůže na ústech je totiž velmi tenká a speciálně v zimním období vysychá a má sklony k praskání, protože není „vybavena“ mazovými žlázami. „Praskání rtů často zasahuje i do kontur,“ říká MUDr. Yvonne Bergerová z BcD Clinic a doplňuje: „Bohužel pak ani při sebelepší péči nemusí dojít k úplné regeneraci a návratu do původního stavu. A tak při opakovaném vysychání a praskání rtů mohou jemné vrásky v oblasti kontur na pleti zůstat.“ Mějte proto po ruce výživné a ochranné balzámy na rty.

Foto: Archiv firem

1. Balzám na rty s medem a mléčnými proteiny, Nivea. 2. Maska na obličej s granátovým jablkem a brusinkami, Éminence. 3. Noční vživující balzám, Yves Rocher. 4. Vyživující balzám na rty, Yves Rocher. 5. Čistící a hydratující pěna, Bioderma. 6. Zázračný k

Používejte ochranný faktor

Spousta lidí v zimě zapomíná na nebezpečné UV záření a většina si ani nevzpomene na krémy s ochrannými UV filtry (SPF by v zimě mělo mít minimální hodnotu 15). Zvolte krém s ochranným faktorem, a pokud si i v zimě na pleť nanášíte make-up, pro jistotu kupte s obsahem SPF.

Pokud jedete na hory, nezapomeňte k teplému oblečení krém přibalit. Na horách je to nutnost a předejdete tak spáleninám. I v zimě má slunce velkou sílu a ochrana před jeho zářením je naprosto nezbytná. Krémy ochrání kůži před předčasným stárnutím, tvorbou vrásek i před nevzhlednými pigmentovými skvrnami.

Foto: Archiv firem

1. Opalovací krém na obličej SPF 25, Oriflame. 2. Intenzivní pleťová krém na opalování SPF 30, Nivea. 3. Účinná ochrana pleti před chladem a mrazem, Weleda. 4. Denní zimní krém s ochranným faktorem 20, Avon. 5. Zimní vyživující balzám, Avon. 6. Vyzivny h

Pozorujte svoji pleť

„Se změnami počasí se mění i nároky naší pokožky. Ta si říká o větší míru hydratace a výživy, proto je dobré přehodnotit péči dle aktuálního stavu pleti,” říká školitelka Yves Rocher Jana Zajíčková. Nedostatečná hydratace pleti se většinou projeví jemnými šupinkami, které se nejčastěji vyskytují okolo nosu a úst. Proto se nebojte v zimě používat přípravky pro suchou a citlivou pleť, i když na ni v jiných ročních obdobích netrpíte.

Hledejte tedy krémy, které nejen hydratují, ale také vyživují a obsahují ochranný faktor. „Využívejte více doplňkové péče, jako jsou séra, kúry, jedenkrát týdně vyživujte pleť speciální pleťovou maskou a používejte denní i noční krém,” dodává Zajíčková.

Věnujte pozornost červeným žilkám

Začervenalá pleť může souviset s emocemi, napětím a stresem, nebo s konzumací specifického jídla a alkoholu. Červená ale i v zimě, a reaguje tak na teplotní skoky, kdy se krevní cévy v pleti rychle rozšíří. Červené tváře má občas každý, ale vzniku červených žilek se můžete snažit do budoucna předejít. Nejlépe tím, že budete používat mastnější krémy než obvykle. Ty pleť ochrání a zlepší její izolační vlastnosti.

Zamaskujte se

Když venkovní teplota poklesne k 5 °C, mazové žlázky zpomalí svou činnost a kůže je pak mnohem sušší než v jiném období roku. „A to se týká jak pleti obličeje, tak i pokožky těla. I přestože je ukrytá pod oblečením, zima ji negativně ovlivňuje. V zimním období je proto vhodné vyměnit lehčí krémy za hutnější a určitě doporučuji každodenní péči jednou týdně obohatit o pleťovou masku,“ zdůrazňuje MUDr. Yvonne Bergerová. Pokožku hýčkejte různými oleji, másly či mléky.

Foto: Archiv firem

1. Vyživující olej, Éminence. 2. Krém na ruce s avokádem, Crabtree&Evelyn. 3. Tělové mléko s kozím mlékem, Crabtree&Evelyn. 4. Hydratační čistící mléko, Bioderma. 5. Sérům chránící pleť, Vichy. 6. Tělové suflé, Nivea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám