Hlavní obsah

Nenechte se ošálit pojmem zdravá nadváha, varují odborníci

Novinky, bok

Nadváha a následná obezita patří mezi velké zdravotní strašáky současné doby. Vedle občasných genetických dispozic je na vině hlavně nedostatek pohybu a špatná životospráva. I přes velká negativa mnozí lidé rizika nadváhy podceňují, často se můžeme setkat s pojmem tzv. zdravá nadváha, která prý neškodí. Věřit podobnému přístupu je ale velmi nebezpečné, varují odborníci. Zdravá nadváha totiž jednoduše neexistuje.

Foto: Profimedia.cz

Hranice pro zdravou nadváhu neexistuje. Jakékoli tukové zásoby navíc jsou rizikem pro vaše srdce.

Článek

Myšlenka jakékoli zdravé nadváhy je podle odborníků nesmysl. Nadměrné množství tuku s sebou nese stále zdravotní rizika, a to i za situace, kdy má člověk hladinu cholesterolu a cukru v krvi i krevní tlak zcela normální. Výsledky jednoznačně potvrdila studie mezi 60 000 lidmi, uvádí BBC.

Výzkum, publikovaný v časopise Annals of Internal Medicine, se zaměřil na sledování zdraví srdce a tělesné hmotnosti u již zmiňovaného počtu dobrovolníků. Vědci z nemocnice Mount Sinai v Torontu během deseti let zjistili, že neexistují žádné kladné zdravotní vlivy při současné zvýšené hmotnosti člověka.

Tvrdí, že u lidí s nadváhou, kteří jinak vykazují metabolické zdraví, i tak existují zdravotní rizikové faktory, které se v průběhu let mohou zhoršovat.

„Náš výzkum porovnával pacienty s nadváhou, metabolicky zdravé i rizikové. U obou skupin jsme zjistili stejně zvýšené riziko úmrtí na kardiovaskulární choroby, žádný rozdíl mezi nimi není,” potvrzuje vedoucí studie doktor Ravi Retnakaran. „Tvrzení, že mírná nadváha bez jiných prokazatelných zdravotních potíží neškodí, je tak naprosto mylné.”

Onemocnění srdce

I odborníci z British Heart Foundation potvrzují, že neexistuje, a nikdy také neexistovala, tzv. zdravá hranice nadváhy.

„I když je váš tlak či cholesterol v pořádku, nadváha i tak představuje riziko pro vaše srdce,” dodává zdravotní sestra Doireann Maddocková.

Podle ní je velmi nešťastné, když se lidé z hlediska zdraví zaměřují na jednotlivé rizikové faktory. Tvrdí, že by měli řešit spíše životní styl jako celek a zaměřit se jak na dostatek pohybu, tak i správnou životosprávu, stejně tak i na psychické faktory a míru stresu.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži podceňují nadváhu více než ženy

Nadváha a obezita si nevybírají. Při špatné životosprávě a nedostatku pohybu trápí stejně muže jako ženy. Muži ale na rozdíl od většiny dam možná rizika mnohem...

Nadváha v dospívání? Doživotní trauma

V dospívání si jedinec začíná uvědomovat sám sebe a těžko hledá jistotu a sebevědomí. Se sebepoznáváním se pojí také větší důraz na fyzický vzhled a tělesnou...

Výběr článků

Načítám