Každá z asijských kuchyní má svou vlastní historii a vlastní světoznámé speciality. Pro všechny je však typické, že neznají chody a všechna jídla servírují najednou. Kuchař vždy usiluje o harmonii mezi vzhledem, vůní, sladkou, kyselou, slanou a hořkou chutí.

Smažené sushi v tempuře New Style California

FOTO: Café Buddha Balbínova

Na porci o třech rolkách (24 ks) budeme potřebovat:

Rolka: řasa Nori, wasabi, zázvor, sojová omáčka Kikkoman, tempura mouka, hladká mouka, slunečnicový olej, zralé avokádo, okurka nakrájená na tenké plátky bez jadřince, křepelčí majonéza, japonská krabí tyčinka s obsahem masa 68% (lze nahradit 40g lososa)

Sushi rýže (dochucujeme rýži v poměru 1:4): 120g sushi rýže, rýžový ocet, cukr, sůl, voda

Příprava sushi rýže: Sushi rýži poznáme podle toho, že je kulatá a krátkozrnná (v žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou). V průběhu její přípravy nikdy neodklápíme poklici z hrnce.

Před vařením rýži několikrát propláchneme vodou a necháme okapat v cedníku cca 10 minut. Poté ji vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody v poměru 1:1.  Rýži prudce zahřejeme, přikryjeme poklicí a na nízkém stupni teploty necháme 12 - 15 minut vařit, až v hrnci nebude žádná voda. Potom ji necháme ještě cca 10 minut odstát bez odklopení pokličky.

Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce a vložíme do velké mísy. Ještě teplou ji ochutíme nálevem Sushi Su z octu, cukru a soli a opatrně promícháme krájivými pohyby (nehněteme). Důležité je nálev přimíchávat postupně nikoliv najednou, a zároveň vějířem rýži chladit. Rýže nesmí být ani rozvařená ani tvrdá a musí mít lepivou konzistenci.

Příprava rolky: Sushi rohož, na které budeme rolku připravovat, zabalíme do fólie a potřeme křepelčí majonézou. Na řasu nori rozprostřeme rýži, vrstva má být tak 3-4 mm silná a s 3 mm přesahem nad řasu. Poté řasu obrátíme rýží dolů a do jejího středu vkládáme jako náplň avokádo, okurku, křepelčí majonézu a krabí tyčinku. Vše zabalíme pomocí rohože do úhledné rolky, kterou dobře utáhneme.

Rozehřejeme si olej, ve kterém budeme rolku smažit.

Poté si připravíme hustou směs vody a tempura mouky, kterou lehce okořeníme a osolíme. Jakmile je vše připraveno, obalíme rolku v hladké mouce, poté ji obalíme v tempura mixu a opatrně vkládáme do vroucího oleje.

Rolku smažíme po dobu tří až čtyř minut, dokud nezíská křupavou krustu. Následně ji nakrojíme na 8 kusů a servírujeme s wasabi a zázvorem.

Pokud jste kreativní, vytvořte si i dresing smícháním wasabi, majonézy a špetky vody.

Prague 2 Roll

FOTO: Café Buddha Balbínova

Na porci o třech rolkách (24 ks) budeme potřebovat: poloviny řasy Nori, 100 g čerstvého lososa, 50 g čerstvého tuňáka, 3 lžičky pálivé omáčky Sriracha, lžíce Togarashi (korejské pikantní koření – směs bylinek, chilli a sezamu), 35 g Tobiko kaviáru z létajících ryb (lze nahradit sezamem), zralé avokádo, blanšírované sushi krevety, křepelčí majonéza, wasabi, zázvor, sojová omáčka Kikkoman

Sushi rýže (dochucujeme rýži v poměru 1:4): 350g sushi rýže, rýžový ocet, cukr, sůl, voda

Příprava sushi rýže: viz recept výše

Náplň Spice Salmon Mix (pikantní lososový mix): Lososa nakrájíme na malé kousky, promícháme s chilli omáčkou Sriracha, přidáme trochu japonské majonézy, kaviár tobiko a malou lžičku koření Togarashi. Poté necháme 15 minut odležet.

Příprava rolky: Sushi rohož, na které budeme rolku připravovat, zabalíme do fólie a potřeme křepelčí majonézou. Na řasu nori rozprostřeme rýži, vrstva má být tak 3-4 mm silná a s 3 mm přesahem nad řasu. Poté řasu obrátíme rýží dolů a do jejího středu vkládáme jako náplň Salmon spice a plátky avokáda. Vše zabalíme pomocí rohože do úhledné rolky, kterou dobře utáhneme. Navrch rolky dáme na tenké plátky nakrájené avokádo, Krevety ebi, plátky lososa a tuňáka. Nakonec rolku nakrájíme na 8 ks a servírujeme s wasabi a zázvorem.

Indonéská tradiční polévka Soto Ayam

FOTO: Café Buddha Balbínova

Na porci pro 4 osoby budeme potřebovat: 3 rajčata, 250 g brambor, 1 kuře, 150 g skleněných nudlí, 100 g řapíkatého celeru, 4 vařená vejce, 10 g koriandru, chilli, 250 ml kokosového mléka, zázvor, bílá cibule, česnek, citrónová tráva, limetové listy, sůl, pepř, kurkuma (kari), celer

Omáčka soto ayam (přidává se do polévky):
V hmoždíři smícháme zázvor, bílou cibuli, česnek, rajčata, chilli, citrónovou trávu, limetové listy, sůl a pepř.

Soto ayam vývar:  Připravíme si tradiční vývar, do kterého přidáme kurkumu (kari), obrané kuřecí maso, kokosové mléko, celer, brambory a domácí omáčku soto ayam. Až bude vše uvařeno, vyndáme trochu rajčat a kousky masa, brambor a celeru na pozdější servírování. Poté vše rozmixujeme a vaříme po dobu 30 minut.

Servírujeme: Do polévkové misky si nakrájíme rajčata s brambory, masem a celerem, přidáme skleněné nudle. Zalijeme vše polévkou a na ozdobu umístíme rozpůlené vejce.

Thajská kokosová polévka "Tom Kha"

FOTO: Café Buddha Balbínova

Na porci pro 4 osoby budeme potřebovat: 1 l kokosového mléka Aroy´d (s vysokým obsahem kokosového krému), 250 g kuřecích prsíček, 150 g krevet dle chuti, 5 stonků Citrónové trávy, 1 velký kořen Galangal, 10 ks kafrového listu tzv. lemon leaf, 25 g čerstvého koriandru, 2-5 ks Chilli, 2 limety, 250 g hub - hlíva ústřičná, žampion, shitake, sůl nebo rybí omáčka dle chuti, cukr dle chuti, 250 ml zeleninového / kuřecího vývaru, 3 - 5 stonku thajského koriandru "Pak Chee Farrang"

Postup: Vezmeme si větší nádobu na vaření, do které vlijeme kokosové mléko, které pomalu přivedeme k varu. Čekáme do doby, kdy nám lehce zpění – zhoustne. Poté ztlumíme plamen a přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso. Po pěti minutách přidáme na jemno či hrubo nakrájené asijské bylinky - citrónovou trávu, galangal, citrónový list, koriandr a chilli. Polévku necháváme pomalu probublávat. Pokud se vám zdá příliš hustá, přidáme zeleninový vývar. Posléze polévku ochutíme cukrem, rybí omáčkou (sůl), přidáme šťávu z vymačkaných limet a postupně ochucujeme dle naší představy. Nakonec lehce spaříme houby a můžeme servírovat.

Tip: Pokud chcete mile překvapit své známé či rodinu, spolu s houbami přidejte tygří krevety, které v polévce vařte maximálně 3 minuty.

Domácí thajská zelená kari pasta - Thai Green Curry Paste

FOTO: Profimedia.cz

Suroviny: 2 lžíce galangy nakrájené na nudličky, 1 lžíce kafrové / limetové štávy, ½ šálku thajského koriandru, kořenů a lístků, 1 lžíce krevetí pasty, 1 lžíce hrubé soli, ¼ šálku vody, 1 lžíce koriandrových semínek, 2 lžíce kmínu, 1/2 lžíce bílého pepře, kuličky, 20 ks zeleného chilli „bird“ (dá se nakoupit v Sapě), 1-2 ks zelené jalapeňos, 4 stroužky česneku, 25 g thajské bazalky, 2 ks šalotky, 2 ks citrónové trávy

Postup: Rozehřejte si větší nepřilnavou pánev, poté ztlumte výkon na minimum a pomalu přidávejte koriandrová semínka, kmín a bílý pepř. Lehce vše restuje cca 4 minuty, dokud se neuvolní lákavá vůně. Směs se nesmí připálit.

Nachystejte si mixér a směs rozmixujte na prach. Postupně přidávejte zbytek ingrediencí dle vaší volby. Směs musí být pastové konzistence, tudíž v průběhu mixování pomalu přidávejte vodu. Kari pastu poté dobře utěsněte ve sklenici. V chladu vám vydrží minimálně týden.

Tip: Chcete připravit domácí kari pastu jako dárek? Kupte si originální zavařovací nádobu a kari pastu zavařte podobně jako kompot. Tak vám vydrží čerstvá i několik měsíců. Pro zachování 100% kvality ale doporučujeme spotřebovat do 3 měsíců.