Hlavní obsah

Včasná diagnóza revmatoidní artritidy dokáže klouby zachránit

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Revmatoidní artritida (RA) je záludná choroba, která postihuje hlavně klouby. Dokáže člověka těžce zmrzačit, pokud ji lékaři neodhalí včas. Jenže to je často velký problém.

Foto: Profimedia.cz

Dobrý lékař pacienta nejen léčí, ale dokáže mu i naslouchat a vysvětlit mu, co je pro něj důležité.

Článek

„V průměru trvá dva roky, než ji pacientovi diagnostikují,“ upozornila na mezinárodní konferenci v Madridu Claire Kinneavyová, ředitelka organizace Artritis Ireland. „U řady pacientů dojde za tu dobu k nevratnému poškození kloubů.“

Když jsem se ptal českých pacientů, nebyly výjimkou ani tři roky nebo pět let. Na obranu lékařů musím říct, že ne vždy je snadné nemoc rozpoznat. Někdy záleží i na tom, jestli se nemocní dostanou včas na specializované pracoviště, kde mají víc zkušeností.

RA je chronické autoimunitní onemocnění. Imunitní systém při něm napadá vlastní zdravou tkáň, jako kdyby byla cizí, a vyvolává v organismu chronický zánět. Týká se to hlavně kloubů. Tato chybná reakce je příčinou bolestí, otoků i degenerativních změn. Akutní zánět je někdy tak intenzívní, že stačí lehce zavadit o oteklou kůži a postižený se může zbláznit bolestí.

Největší průzkum mezi pacienty

Z největšího světového průzkumu mezi deseti tisíci pacienty s RA, jehož výsledky prezentovali v Madridu přední odborníci, vyplynula další alarmující fakta. Celých 91 % pacientů chápe, proč je důležité zvládat nemoc, přitom 66 % z nich se mylně domnívá, že ji mají pod kontrolou, pokud je teď nic nebolí.

Dalších 74 % uvádí, že má velké nebo středně velké znalosti o chorobě, ale 46 % z nich si přitom neuvědomuje, že poškození kloubů způsobené nemocí je nevratné. Výzkum také ukázal nutnost plánu, jak nemoc zvládat, který vznikne ze spolupráce lékaře a pacienta. Má ho však něco málo víc než polovina postižených.

Přístup specialistů bývá u RA klíčový. Dobrý lékař pacienta nejen léčí, ale dokáže mu i naslouchat a vysvětlit mu, co je pro něj důležité.

Boj o zdraví i o práci

Přes 40 % nemocných přiznalo, že RA negativně ovlivnila jejich schopnost pracovat, a tedy i kariéru. Víc než třetina musela svoji práci přerušit nebo se jí vzdát. Jak tomu předejít a jak žít v maximální možné míře normální život, to ukazuje příběh tanečnice a choreografky Kateřiny Šlégrové.

„Podle všeho půjde o vysychání chrupavky a vaziva,“ řekli jí na základě vyšetření v krajské nemocnici, kam zašla kvůli nesnesitelným bolestem kloubů na ruce a jejich otokům. Když si pak procházela výsledky rozborů krve, všimla si, že má dost vysoký revmatoidní faktor. To ji znepokojilo. Měla štěstí, že se dostala do Revmatologického ústavu.

Tady jí Doc. MUDr. Ladislav Šenolt, Ph. D. diagnostikoval RA a nasadil efektivní léčbu. Od prvních příznaků k diagnóze uplynulo pouze šest měsíců. Kateřina se mohla dál věnovat své fyzicky náročné práci. Časem se s lékařem domluvila, jak to udělat, aby otěhotněla a měla dítě. Zdravá čtyřměsíční Dorotka dokládá, že i s tímto závažným onemocněním je možné žít téměř normální, plnohodnotný život, pokud je ovšem včas a dobře léčené.

Nemoc na zkoušku

Ne všechny případy dopadnou tak optimisticky. Stačí se projít po chodbách pražského Revmatologického ústavu a všimnout si pacientů se zkroucenými prsty a oteklými klouby, kteří mají vážné potíže s běžným pohybem a všedním životem.

Reklama

Související články

Dna dokáže tvrdě trestat

Kuchaře vzbudila bolest palce na levé noze v půl třetí ráno. Byla tak krutá, že ho žena musela odvézt na pohotovost. Lékař se podíval na zarudlý, oteklý...

Výběr článků

Načítám