Hlavní obsah

Chrápání může ohrozit i jinak harmonickou dovolenou

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříjemné zvuky vydává během spaní 54 procent mužů. Stejným problémem občas trpí i ženy, i když jich je podle statistik až třikrát méně než mužů. Chrápání bohužel nenarušuje jen spánek, ale velmi významně ovlivňuje i partnerské soužití, a to zejména o dovolených, kdy partneři ubytovaní v hotelu nemohou spát odděleně.

Foto: Profimedia.cz

Chrápání ale neobtěžuje jen druhé.

Článek

Nejčastěji za chrápání může obezita, větší objem tkání v oblasti krku a hrudníku, které tlačí na dýchací cesty, a pak také častější konzumace alkoholu. Ta způsobuje ochabnutí svalstva v oblasti dýchacích cest, což je patrné právě o dovolených, kdy si muži dopřávají alkoholu více než jindy.

Nevyspalost narušuje i partnerský vztah

Ženy tak trpí o dovolených víc než jindy. Nevyspalost se odráží na jejich náladě, ale i denní aktivitě. Není divu, že poté reagují nepřiměřeně a podrážděně a místo dovádění ve vodě a na pláži, volí raději klid na lehátku. Což se zase nemusí líbit mužům a partnerský problém je na světě.

Proto lékaři mužům doporučují problémy s chrápáním řešit ještě před dovolenou. V Česku existuje 12 spánkových laboratoří, kde dokážou chrápání jednou pro vždy vyřešit.

„Podrobné vyšetření odhalí dominantní příčiny chrápání, které pak lékaři začnou řešit. Chirurgických zákroků, které redukují intenzitu chrápání, existuje několik. Mezi nejčastější patří operace v oblasti měkkého patra a krčních mandlí. Zákrok probíhá v lokální anestezii a zpravidla ambulantně. Optimální a v současnosti nejčastější je využití laseru. Zhruba 80 procent pacientů po tomto zákroku udává zmírnění nebo vymizení chrápání,“ vysvětluje ORL specialista Peter Klimák z Kliniky GHC Praha.

Syndrom spánkové apnoe

Chrápání ale neobtěžuje jen druhé. Přináší s sebou i vážnou komplikaci v podobě spánkové apnoe – poruchy dýchání, která se projevuje úplnou zástavou dechu delší než deset sekund a opakující se častěji než desetkrát za hodinu. Tou trpí až šest procent populace včetně dětí. Onemocnění je typické pro 25 procent mužů nad 50 let. Syndrom spánkové apnoe se ale nevyvíjí v řádu dnů či měsíců. Je to porucha, která se zhoršuje léta.

„Nemocný nikdy nedosáhne hladiny hlubokého spánku. Jakmile tvrdě usne, přestane dýchat, začne se dusit a dýchání nastartuje teprve sekundové procitnutí, to si ale člověk nepamatuje. Onemocnění se může projevit bolestmi hlavy, ranním pocitem nevyspání, nadměrnou denní spavostí, poruchami paměti a vysokým krevním tlakem,” upozorňuje specialista.

„Syndrom většinou nelze řešit chirurgickým zákrokem. Pacientům ve spánku pomáhá dýchací přístroj takzvaný CPAP,“ dodává doktor Klimák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám