Hlavní obsah

Lidé nevěří lékům s jinou barvou, než na jakou jsou zvyklí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí podléhá barvě nebo tvaru léků. Jakmile má lék jinou barvu či tvar, pak mu nevěří a tvrdí, že neúčinkuje. Barviva jsou přitom pouze prostředkem pro zlepšení vzhledu léků a k umocnění psychologického účinku. Na trhu, kde dominuje u tablet bílá, tak například růžová je důležitým prvkem pro snadnější zapamatování i podporu správného dávkování.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Barvy ovlivňují vnímání účinku léku.

Článek

„Často jsem se s touto reakcí setkal u léku na spaní, který byl původně bílý, ale protože docházelo často k jeho záměně, byl obarven. Pacienti si na to ale nezvykli a tvrdili, že jim barevný lék nezabírá. Naopak u tablet s účinnou látkou ibuprofen se lidé často dožadují růžových tablet a bílé považují za méně účinné,“ upozorňuje mluvčí lékárnické komory Aleš Krebs.

Podle něj lze reakci pacientů přečíst mimo jiné i z efektu placeba. Na část pacientů působí i neúčinná látka, protože si myslí, že dostali látku účinnou. „Uvádí se ve statistikách i přes 30 procent placebo aktivních pacientů. Tam skutečně, kdybychom změnili barvu tablety nebo krabičku, ztratí k léku důvěru a nebudou ho užívat,“ dodal Krebs.

Drahé léky a levnější kopie 

Právě tato reakce pacientů je podle něj jedním z důvodů, proč se plošně nedají nahradit drahé originální léky levnějšími kopiemi, tzv. generiky. Když si pacient zvykne na originál určité barvy a tvaru, je obtížné ho převést na lék se stejnou účinnou látkou, ale jiného vzhledu.

Barvení se přitom užívá při výrobě většiny léků. „Je omyl se domnívat, že bílé pilulky jsou zdravější, protože prý neobsahují barviva. Mohou obsahovat titanovou bělobu, která se dává například do žvýkaček a krmiv pro zvířata,“ upozorňuje Lenka Netušilová ze společnosti iElement.

Barvy ovlivňují vnímání účinku léku. Existuje vztah mezi barevností léků, která ovlivňuje centrální nervový systém, a indikacemi, pro které se užívají. Modrá a zelená barva jsou spojovány s uklidňujícími účinky a jsou využívány převážně u uklidňujících léků – sedativ a hypnotik, zatímco například červená a žlutá navozují povzbuzení a jsou to spíše barvy stimulujících léků a antidepresiv.

Barvy a lidská psychika
Modrábarva intelektuvyrovnanost, klid a důvěra
Zelenábarva rovnováhyosvěžení, odpočinek
červenábarva fyzičnazvyšuje tepovou frekvenci, dodává sílu a energii
žlutácitový stimultvořivost, zvedá náladu a sebeúctu
fialovábarva duchovnapodporuje hluboké zamyšlení
růžováfyzický klid a utišení, bývá spojována s láskou
oranžováfyzické pohodlí, potrava, bezpečí, zábava
šedápsychologicky neutrální
černásložená ze všech barevvytváří ochranné bariéry, pohlcuje veškerou přicházející energii
bíláhygienajednoduchost, jasnost, čistota
hnědázemitostspolehlivost, podpora
Zdroj: iElement

Reklama

Související témata:

Související články

Z vitální ženy udělala krutá nemoc trosku

Chůze, jezení, mluvení. Při vykonávání běžné denní činnosti prožívá Olga Strouhalová peklo. Trpí totiž nevyléčitelnou nemocí, která ji kompletně paralyzuje...

Když antibiotika přestávají účinkovat

Antimikrobiální rezistence, tj. odolnost mikroorganismů vůči podávaným léčivům, je celosvětový a stále narůstající problém. Jen v Evropské unii každoročně...

Výběr článků

Načítám