Hlavní obsah

Co může pokožka prozradit o vašem zdraví

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokožka je jako obraz našeho zdravotního stavu. Podle lékaře Wakeho Foresta se celá řada zdravotních potíží včetně vážných nemocí může nejprve projevovat jako kožní problém.

Foto: Profimedia.cz

Motýlovitý erytém

Článek

Motýlovitý erytém – vyrážka po celém obličeji připomínající tzv. rosaceu (běžné kožní onemocnění, které se projevuje zčervenáním kůže obličeje a pupínky, v těžších případech dochází k výraznému zbytnění kůže nosu) může být ve skutečnosti prvotním příznakem lupénky.

Foto: Profimedia.cz

Sametové pigmentové skvrny v podpaží

Sametové pigmentové skvrny na krku a podpaží – může se jednat o benigní nádor způsobený obezitou, ale také o jeden z příznaků cukrovky. Ve výjimečných případech, pokud se skvrny vyskytují i v jiných místech (na rukou, rtech), mohou upozornit na rakovinu vnitřních orgánů.

Foto: Profimedia.cz

Granuloma Annulare

Ohraničené červené skvrny v oblasti bérců – neboli také odborně necrobiosis lipoidica diabeticorum patří mezi nejčastější komplikace diabetu. Skvrna je nejprve červená, poté se na ní utvářejí žlutavé okraje, které mohou zvředovatět a posléze prasknout. Skvrna poté začne svědit a bolet.

Foto: Profimedia.cz

Svědivá červeno-fialová vyrážka

Svědivá červeno-fialová vyrážka – obvykle se objevuje na zápěstí či kotnících, ale může se objevit i v okolí úst nebo v dolní části zad, na šíji, nohou či genitáliích. Příčina není známa, nicméně existují případy, kdy se toto onemocnění objevilo jako alergická reakce na některé léky proti vysokému tlaku, artritidě či srdečním chorobám. Výskyt této nemoci byl také hlášen jako komplikace při virovém onemocnění hepatitidy C nebo může být známkou chronického a velmi závažného kožního onemocnění. Je tedy dobré navštívit lékaře a nechat si udělat i tzv. jaterní testy.

Žraločí kůže – velmi hrubé kožní léze, které se vyskytují nejčastěji na spodní části zad nebo na zátylku. Často se objeví spolu s dalšími projevy jako červené pupínky připomínající akné, které se tvoří na tvářích a nosu, nebo pod pigmentovými skvrnami apod.

Jedná se o příznaky vzácného genetického onemocnění zvaného tuberózní skleróza, které se projevuje tvorbou benigních tumorů, postihujících četné orgánové systémy, nejčastěji kůži, mozek, ledviny a srdce. Postižen může být prakticky jakýkoliv orgánový systém. Dost často se u těchto lidí objeví i epilepsie.

Foto: Profimedia.cz

Kůže na dlaních připomínající vařené dršťky

Kůže na dlaních připomínající vařené dršťky – kůže na dlaních začne houstnout a vytvářejí se na ní sametově bílé záhyby, které připomínají vařené dršťky. Až u 90 % všech nemocných je tento projev spojen s rakovinou. Vyskytují-li se tyto problémy jen na dlaních, obvykle se jedná o rakovinu plic, pokud jsou tyto problémy doprovázeny i dalšími kožními projevy, může se jednat o rakovinu žaludku.

Dřevěné ruce a nohy – pokud se na rukou a dolních končetinách začne objevovat hnědé zabarvení a v oku se objeví žlutá skvrna, pak se obvykle jedná o tzv. nefrogenní systémovou fibrózu – pokročilé onemocnění ledvin, přiněmž dochází k otokům a tuhnutí kůže, ke zhoršení pohybu kloubů, svalové slabosti apod.

Šupinatá vyrážka na zadku a červený jazyk – červená, šupinatá vyrážka s malou erozí na kůži se nejčastěji vytváří v kožních záhybech, na zadku či v dlaních, ale i jinde na těle. K tomu nemocného začne trápit jasně červený a bolestivý jazyk. Podle odborníků to může signalizovat nádor slinivky břišní.

Reklama

Související články

Nebezpečná pigmentová znaménka

Každým rokem roste počet nemocných s rakovinou kůže. Z velké části za to může úbytek ozónové vrstvy v atmosféře a pak také špatný životní styl. V rámci...

Výběr článků

Načítám