Hlavní obsah

Prevence je důležitá i u vysokého krevního tlaku

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prevenci hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku, je zaměřen letošní Světový den zdraví připadající na neděli 7. dubna. Odborníci prevenci propagují. Je totiž podle nich rozhodujícím faktorem při péči o vlastní zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Prevence je důležitá i u vysokého krevního tlaku.

Článek

Vysoký krevní tlak rozhodně není legrace. Nebude-li nemoc léčena, hrozí infarkt nebo mrtvice či selhání ledvin. Léčí se úpravou životosprávy, případně nasazením léků. Podle vedoucí Centra kardiovaskulární prevence Thomayerovy nemocnice Renaty Cífkové zůstává příčina vysokého krevního tlaku neboli hypertenze v 90 - 95 procentech případů neobjasněna. Zradou vysokého krevního tlaku je, že může dlouhá léta probíhat bez příznaků, a že prvním jeho projevem může být rovnou infarkt nebo cévní mozková příhoda.

Hypertenzi lze snížit úpravou životosprávy, u většiny pacientů je však nutné i pravidelné podávání léků. Velký význam má omezení příjmu soli. Pacient by rozhodně neměl hotové pokrmy přisolovat a měl by si cíleně vybírat potraviny s nízkým obsahem soli. Maximální doporučovaná denní dávka je 6 gramů, což je asi jedna čajová lžička. Škodí také nadměrná konzumace alkoholu. Co je do jídelníčku naopak potřeba zařadit, je zelenina a ovoce.

Svou roli hraje podle Renaty Cífkové i vyšší tělesná hmotnost. Kdo chce s vysokým krevním tlakem bojovat, měl by pár kilo shodit. Je potřeba se také více hýbat. Optimálním druhem aktivity je jogging nebo jízda na kole, případně chůze ostřejším tempem, ideálně každý den, nebo alespoň 5 dní v týdnu pod dobu 30 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Senzační novinka, přístroj na hypertenzi

Je to jeden z posledních výkřiků špičkové lékařské techniky: speciální katetrizační systém na léčbu vysokého krevního tlaku. Tlumí reakci nervů, které...

Krevní tlak by se měl měřit na obou pažích

Vysokým krevním tlakem trpí až čtvrtina dospělých jedinců. Jelikož se jedná o vcelku masové onemocnění, patří vyšetření tlaku mezi běžné preventivní procedury....

Výběr článků

Načítám