Hlavní obsah

Vědci objevili hormon, který způsobuje vysoký krevní tlak

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cambridge

Britští vědci odhalili mechanismus, při němž vzniká hypertenze – vysoký krevní tlak. Věří, že jejich objev otevírá cestu k odstranění problémů s hypertenzí a k nalezení nových způsobů léčení této poruchy. Jejich studii zveřejnil časopis Nature.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Objevili jsme první krok v hlavním procesu, který řídí krevní tlak. Tím, že sledujeme rané změny, otevíráme cestu pro nové strategie a pro přiblížení se k příčině, proč někteří lidé začnou trpět hypertenzí,“ shrnul profesor Robin Carrell z Cambridgeské univerzity s tím, že „znalost příčiny, která nemoc vyvolává, je prvořadý faktor pro její případné zvládání a léčení“.

Po dvaceti letech bádání prozkoumali vědci z univerzit v Cambridge a v Nottinghamu první stadium vývoje vysokého tlaku. Je to důležité proto, že dosavadní léky proti hypertenzi se zaměřují až na pozdější stadia vývoje této poruchy.

Klíčem je podle vědců tvorba hormonu zvaného angiotenzin. Ten „řídí“ krevní tlak. Pokud je ho v těle mnoho, vyvolá zúžení krevního řečiště, takže tlak vrůstá. To je pak důležitou příčinou mrtvic a srdečních poruch včetně infarktu.

Experti odhalili celý mechanismus, když zkoumali tzv. preeklampsii, vysoký tlak těhotných žen, který ohrožuje život matky i dítěte. Vyskytuje se ve dvou až sedmi procentech případů těhotenství.

Podle novější definice vysokého tlaku trpí touto poruchou dva až dva a půl miliónu Čechů. Mezi dospělými ve věku 24–65 let postihuje hypertenze v Česku více než třetinu všech lidí. Obdobná je situace např. v USA, kde má vysoký tlak rovněž třetina dospělých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám