Hlavní obsah

Mýty a pravdy o zraku aneb Když mrkev nepomáhá

Novinky, bok

O oči je třeba pečovat, těžká poškození zraku už jen málokterý lékař dokonale napraví. Jak jsou na tom vůbec lidé s péčí o svůj zrakový smysl – dbají více na prevenci, nebo se řídí mýty? A jak je to se zrakem a mrkví?

Foto: Profimedia.cz

Časté sledování televize nepůsobí výraznější problémy se zrakem.

Článek

Mnozí lidé si myslí, že je mrkev natolik zázračná, že si dokáže poradit téměř se všemi zrakovými potížemi. To však není moc pravda.

Jistou zdravotní prospěšnost mrkvi ale upírat nemůžeme. Je například dobrým pomocníkem proti zánětům a toxinům, jichž dokáže tělo zbavit díky obsahu unikátních druhů vlákniny.

Mrkev funguje také jako přírodní solárium. Když z ní chcete vytěžit co nejvíce betakarotenu a lépe se opálit, tepelně ji zpracujte. Při chroupání syrové mrkve se nám totiž do těla vstřebají pouze tři procenta, zato mrkev vařená či dušená na oleji ze sebe uvolní až 39 % betakarotenu.

Mrkev je také dobrým zdroje vitamínu A, jenž zlepšuje pleť a vyživuje sítnici. To je ale z pomoci zraku asi tak vše. Všechny oční problémy mrkev rozhodně nevyřeší.

Nejčastější mýty a pravdy o zraku

Mrkev zlepšuje zrak – mýtus 

„Hodně lidí se mylně domnívá, že když budou jíst hodně mrkve, brýle nebudou potřebovat. S dioptrickými vadami oka však konzumace mrkve vůbec nesouvisí. Mrkev je bohatá na vitamín A, který vyživuje sítnici. Nepřímo tak pomáhá kvalitnímu vnímání zrakového vjemu na sítnici. Podobnou službu nám poskytují i další zraková barviva (flavonoidy, zeaxantin a lutein, nacházející se v zelené listové zelenině a kukuřici) a také nenasycené Omega3 mastné kyseliny v rybím oleji,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová z Oční kliniky DuoVize.

Koukání do sluníčka způsobuje slepotu – pravda

Pohled do ostrého světla způsobuje krátkodobé oslepnutí. Při delším koukání do slunce nastávají v oku nevratné změny včetně zjizvení důležitých struktur pro vidění. Není proto dobré dívat se do slunce cíleně a dlouhodobě, jedná se totiž o jednu z nejčastějších příčin slepoty.

Časté sledování televize zhoršuje zrak – mýtus

Televize je v dnešní době téměř nepostradatelnou výbavou každé domácnosti, a tak je také častou otázkou, jaký vliv má na náš zrak. Podle odborníků nezpůsobuje časté sledování obrazovky závažné problémy. Je však doporučováno dodržovat jistá pravidla – obrazovka by měla být od očí vzdálena více než dva metry a neměla by být jediným zdrojem světla v místnosti.

Starší televizory měly v porovnání s těmi dnešními velké elektromagnetické vyzařování, navzdory tomu však také nepředstavovaly vážnější zdravotní hrozbu.

V těhotenství se oční vady zhoršují – mýtus

V průběhu těhotenství a kojení se dioptrická vada zhorší přibližně u 20 % všech žen, pro zbytek zůstává stabilní. Krátkozrakým pacientkám se může vada zhoršit, většinou ale jen do jedné dioptrie.

Čtení při nedostatečném osvětlení poškozuje zrak – pravda

Zvýšené namáhání svalů, když nadměrně zaostřujeme při špatném osvětlení při čtení, může opravdu zhoršit kvalitu zraku, resp. dioptrií. Špatné osvětlení pak také způsobuje nadměrnou únavu očí.

Zelený zákal končí slepotou – mýtus

Glaukom (zelený zákal) je nebezpečný hlavně svým pomalým a nepozorovaným průběhem. Na rozdíl od šedého zákalu, kdy je možné operací vidění prakticky dokonale obnovit, se dá při léčbě zeleného zákalu chorobný proces pouze zastavit. Navzdory tomu častá obava pacientů, že onemocnění končí slepotou, v současnosti již neplatí.

S kontaktními čočkami nechoďte do vody – pravda

Kontaktní čočky ve spojení s vodou přinášejí značné riziko. Ve vodě přežívají bakterie, viry, chlamydie či plísně. Mikroorganismus je díky čočce v dlouhodobém kontaktu s povrchem oka. Chlamydiové oční záněty můžou vzniknout i týdny či měsíce po pobytu ve vodě.

Ve vodách, řekách, jezerech a horských potocích jsou přítomny i nebezpečné mikroorganismy akantaméby. Ty způsobují závažný zánět rohovky spojený s velkými bolestmi, světloplachostí, zčervenáním a slzením. V kritických případech mohou způsobit i oslepnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Odhodit brýle bylo lehčí, než jsem čekala

Kdo si prošel postupným zhoršováním zraku, konkrétně krátkozrakostí, bude nejspíš souhlasit, že do určité fáze se dá fungovat poměrně dobře i bez jakékoli...

Výběr článků

Načítám