Hlavní obsah

Jaterní dietou nezhubnete, ale odlehčíte játrům

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco cílem většiny diet je redukce přebytečných kilogramů či ozdravení jídelníčku, jaterní dieta přináší odlehčení játrům. Drží se na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra.

Foto: František Petrák, Právo

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat.

Článek

Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se očkuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu proti mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje a v rámci prevence se doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.

"Pacienti s nemocnými játry musí držet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujón, česnek či cibule. Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje," vysvětluje MUDr. Dalibor Pastucha, Ph.D, MBA z Kliniky rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc.

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

Vhodné potraviny při jaterní dietě
Libové maso, především kuřecí, krůtí, králičí a hovězí, netučné ryby
Nízkotučné mléčné výrobky
Ovoce, s výjimkou kompotovaného
Kořenová zelenina, ale i rajčata a brokolice
Včerejší pečivo, nekynuté koláče a výrobky z bramborového a tvarohového těsta
Neostré koření – bazalka, oregano, tymián, majoránka, bobkový list atd.
Zdravé tuky – v malém množství olivový a slunečnicový olej
Nevhodné potraviny při jaterní dietě
Sádlo, máslo, tučná masa
Uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy
Tučné mléčné výrobky
Ostré koření, bujony
Vejce, tatarka, majonéza
Některá zelenina – česnek, cibule, okurka
Některé ryby – losos, makrela, kaviár
Čerstvé pečivo a sladkosti

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám