Dospělý člověk by měl podle nového stanoviska denně zkonzumovat méně než dva gramy sodíku, tedy méně než pět gramů soli. WHO naopak doporučuje, aby dospělý organismus denně přijal nejméně 3,51 gramu draslíku.

V předchozím doporučení WHO se rovněž uváděly dva gramy sodíku, ale v nové směrnici organizace doplnila formulaci "méně než", řekl mluvčí organizace Gregory Hartl agentuře Reuters.

Méně než pět gramů soli odpovídá zhruba 2300 mg sodíku (1 gram soli je 460 mg sodíku), každý Čech přitom sní za rok 6 kg soli. Na den včetně kojenců tak připadá 16,5 g, což je třikrát víc, než je doporučená dávka.

Největším zdrojem soli jsou průmyslově vyráběné potraviny, jako jsou například uzeniny, chipsy, solené oříšky, uzená masa a ryby a další. Například solené oříšky mají 790 mg sodíku ve 100 g, chipsy 750 mg. Stejně tak mnoho soli je v tzv. jídlech rychlého občerstvení, jako jsou hamburgery a instantní polévky.

Zvláštní kapitolou jsou i minerální vody, které mohou obsahovat sodíku víc než 1000 mg v jednom litru.

Jídlo a sodík
rohlík 220 až 550 mg sodíku/100 g
krajíc pšenično-žitného chleba370 mg/100 g
balkánský sýr1300 mg/100 g
tavené sýry900 mg/100 g
trvanlivý salám800 mg/100 g
běžná šunka750 mg/100 g
párky, i dietní2480 mg/100 g