Hlavní obsah

Nejčastější příčiny akutních či chronických infekcí nosních dutin

Novinky, bok

Problémy s nosními dutinami potrápí během života nejednoho člověka, a to často i opakovaně. Jednoduchým případem je rýma, v horších situacích nás mohou potrápit velmi nepříjemné záněty vedlejších nosních dutin často spojené například s infekcí nosohltanu či dýchacích cest.

Foto: Profimedia.cz

Infekce či záněty nosních dutin může způsobovat celá řada faktorů.

Článek

"Záškodníků", kteří tyto potíže způsobují, je v našem okolí hned několik, a někdy nebývá snadné identifikovat, který z nich za problémem zrovna stojí.

Podívejte se s námi na stručný přehled, tak jak ho uveřejnil server Health.

Viry 

Velká část infekcí začíná nachlazením, které bývá ve valné většině způsobováno viry. Pokud jde opravdu o virový původ, antibiotika problém nevyřeší. V takovém případě je vhodné používat spíše nosní spreje na zvlhčení sliznic a uvolnění nosu.

Pozor ale na délku používání sprejů, které snižují otoky nosních sliznic (tzv. dekongestanty). Jejich užívání se doporučuje v rozsahu maximálně 4 či 5 dnů.

Bakterie 

Nepolevuje-li ucpaný nos či otoky nosní sliznice ani po několika dnech domácí léčby s volně dostupnými prostředky z lékárny, může být problém bakteriálního rázu.

Bakterie sama o sobě málokdy způsobí přímo nosní infekci, v takovém případě se problémy s rýmou projevují spíše jako druhotný projev nějakého jiného zdravotního problému, vysvětluje doktor William J. Hueston z univerzity v Jižní Karolíně.

Alergie 

Příčinou infekcí nosních dutin bývají velmi často také různé alergie. "Lidé trpící častými alergiemi mají prokazatelně vyšší výskyt nosních infekcí či zánětů," vysvětluje Sonia Bainsová, lékařka na univerzitě v Jižní Karolíně.

Pokud jste náchylnější k alergiím či výskytu senné rýmy, je třeba se vyhýbat všem věcem, které mohou situaci zhoršit (roztoči, domácí zvířata, plísně aj.). Při rozsáhlejších alergiích jsou vhodnou léčbou léky na předpis - antihistaminika nebo nosní spreje na předpis tlumící chronické záněty.

Polypy

Nosní polypy by se daly označit jako malé výrůstky tvořící se v dutině nosní, mohou být jednostranné nebo oboustranné. Jejich nepříjemnost tkví právě v tom, že ucpávají nos, čímž brání mimo jiné i odvádění hlenů nebo zvlhčování nosní sliznice.

Při větším výskytu polypů se zvyšuje riziko onemocnění dolních cest dýchacích. Polypy se mohou projevovat častější bolestí hlavy nebo nepříjemným tlakem v obličeji.

Menší polypy lze léčit nosním sprejem s kortikoidy, při větším výskytu je třeba útvary odstranit chirurgicky.

Dráždivé látky v okolí 

Problémy s dýcháním nebo neprůchodností nosní dutiny mohou způsobovat ale i další faktory, jako například vyšší množství prachu v ovzduší, ale také příliš výrazné parfémy. Nadměrně dráždivá vůně může způsobovat kašel či vysušení nosní sliznice, což může následně vést až k zánětu vedlejších nosních dutin.

Pro zmírnění potíží je třeba se všem alergenům vyhnout, na místě je i pořízení čističky vzduchu.

Plavání, potápění, létání

Lidé náchylnější k nosním infekcím by také měli omezit dlouhodobé pobyty ve vodě, především v chlorovaných bazénech. Chlór je totiž velkým dráždidlem pro nosní sliznice.

I potápění může způsobovat nepříjemnosti. Tlak během ponoru tlačí vodu do nosních dutin, kde může nadměrně podráždit tkáně.

Ani časté cestování letadlem nosním dutinám příliš neprospívá. Změny tlaku během letu mění zároveň tlak v hlavě, což může blokovat nosní dutinu a tím způsobit, případně zhoršit stávající problémy s dýcháním či rýmou.

Houby a plísně

U některých lidí mohou být příčinou potíží i houby či plísně. Houby způsobují následné záněty převážně u lidí s oslabeným imunitním systémem, nebývají příliš časté. Plísňové infekce mohou napadnout i jinak zdravého jedince.

Předávkování 

I když různé nosní spreje mají v prvním bodě pomáhat, jejich nadměrné a nesprávné užívání může velmi rychle léčené problémy ještě výrazně zhoršit. Při dlouhodobějším užívání nosní sliznice už tolik nereagují na léčebnou složku, a proto se mohou obtíže, které se už zmírnily, znovu zhoršit.

Nadměrné používání nosních sprejů může vést až k vážné závislosti.

Kouření 

Cigaretový či doutníkový kouř patří také do skupiny "dráždivých faktorů", které mohou výskyt nosních infekcí zhoršit. Stejně jako znečištěné prostředí (smog, prach).

Chronické onemocnění

Příčinou častého vzniku infekcí vedlejších nosních dutin mohou být také některá onemocnění, např. cystická fibróza (genetické onemocnění, postihuje trávicí a dýchací systém - komplikace: poškození plic, cirhóza jater, cukrovka, osteoporóza aj.).

Reklama

Související články

Nejlepší lék na ucpaný nos? Uspokojivý sex

Trápí vás ucpaný nos a nachlazení? Pak zapomeňte na veškeré léčebné přípravky a vyzkoušejte mnohem jednodušší lék - uspokojivý sex. Orgasmus dosažený...

Výběr článků

Načítám