Hlavní obsah

Nové šetrnější řešení pro ženy po rakovině prsu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, které překonaly rakovinu prsu a během léčby o něj přišly, měly donedávna pouze jedinou možnost jak své křivky získat zpět. Musely absolvovat poměrně náročnou plastickou operaci, kdy se nová prsa vytvořila pomocí přemístění velké části kůže a tkáně z jiné části těla (břicha nebo zad). Dnes se jim nabízí i mnohem šetrnější řešení.

Foto: Profimedia.cz

Nové metody rekonstrukce prsu zanechávají jen minimum jizev, což pozitivně působí i na psychický stav pacientek.

Článek

Po léčbě rakoviny s tak výraznými následky jako ablace prsu je organismus většinou oslabený a jeho schopnost regenerace není optimální. Kůže je na místě ozařování poškozená a spálená.

Speciální technika lipotransferu (přenosu tuku), při které je vlastní tuk pacientky aplikován do oblasti poškozené kůže, dokáže tato místa zahojit, zregenerovat a připravit je tak na rekonstrukční zákrok.

Ten lze dnes provést několika způsoby, přičemž klinika Asklepion je jediným soukromým zdravotnickým zařízením v České republice, které v současné době nabízí hned dvě alternativy šetrné rekonstrukce prsu. Obě jsou mnohem méně invazivní i bolestivé a z estetického hlediska přináší nesrovnatelně lepší výsledky. Po těchto operacích jsou pacientky už za několik dnů schopné vykonávat běžné každodenní aktivity a zařadit se do pracovního procesu.

Šetrnější metody rekonstrukce prsu

Prvním způsobem je „vystavění“ nových prsou pomocí lipotransferu. Vlastní tukové buňky pacientky se aplikují pod zregenerovanou kůži a postupně tak vytvoří nová prsa. Ženám zůstanou pouze drobné 3 – 5 milimetrové jizvičky po liposukci, kdy se pacientkám odebere potřebné množství tuku z jiné části těla. Oblast hrudníku však zůstává bez jizev.

„Tato metoda je jedinou bezjizvou technikou rekonstrukce prsu vůbec a pacientky ji snášejí mnohem lépe než tradiční velmi invazivní způsob,“ říká vedoucí oddělení plastické chirurgie Asklepionu MUDr. Peter Chovan. Tento způsob rekonstrukce prsu zároveň napomáhá ozdravení kůže a navíc „nová“ prsa působí mnohem přirozenějším dojmem.

Druhá technika rekonstrukce, která je oproti současné, pojišťovnou proplácené, metodě rekonstrukce prsu mnohem šetrnější, využívá speciální typ prsních implantátů – tzv. implantát expander.

Implantát, který je zčásti „nafukovací“, se umístí pod zregenerovanou kůži pacientky a v podpaží se vyvede vlákno, kterým se postupně implantát plní fyziologickým roztokem. Během několika dnů se tvar a velikost nového prsu formuje tak, aby byl výsledný efekt co nejpřirozenější.

„I tento typ rekonstrukce prsu je ve srovnání s klasickou metodou nesmírně ohleduplný vůči pacientkám, mnohem přirozenější a vyžaduje kratší, méně bolestivou rekonvalescenci. Nespornou výhodou oproti rozsáhlým invazivním rekonstrukcím je minimum jizev a následně také lepší psychický stav pacientek. Ženy totiž po těchto rekonstrukcích tolik netrpí sníženou kvalitou života v důsledku neestetických rozsáhlých jizev na prsou, břiše nebo zádech,“ dodává doktor Chovan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám