Hlavní obsah

Ženám po přechodu trpícím cukrovkou hrozí vyšší riziko rakoviny prsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy po přechodu, které trpí cukrovkou II. typu, jsou o 27 % rizikovější skupinou, u které se může rozvinout rakovina prsu, říkají experti.

Foto: Profimedia.cz

Vysoká hodnota BMI může přispět k nárůstu rizika cukrovky II. typu i rakoviny prsu.

Článek

Podle BBC News Health mezinárodní tým vědců prozkoumal 40 samostatných studií, ve kterých hledal možnou souvislost mezi rakovinou prsu a cukrovkou. Experti poukazují na fakt, že podstatnou roli u obou nemocí primárně hraje obezita.

Studie se zúčastnilo více než 56 000 žen s rakovinou prsu. Výsledkem je, že u žen po přechodu, které trpí cukrovku II. typu, se o 27 % zvýšilo riziko onemocnění rakovinou prsu. Nebyla však prokázána souvislost s ženami před přechodem, nebo s těmi, které trpí cukrovkou I. typu.

Autoři studie také demonstrují fakt, že vysoký body mass index (BMI), který často souvisí s cukrovkou, může být skrytý spouštěč podílející se na onemocnění rakovinou prsu.

Profesor Peter Boyle, prezident International Prevention Research Institute, který vedl studii, říká: „Zatím neznáme mechanismy, které stojí v pozadí toho, proč cukrovka II. typu může způsobit nárůst rizika rakoviny prsu.“

„Na druhou stranu, primární je myšlenka, že nadváha, která často souvisí s cukrovkou II. typu, a vliv, který má na hormonální aktivitu, může být částečně zodpovědný za proces, který vede k rozvoji rakoviny,“ dodal Boyle.

Martin Ledwick, hlavní zdravotní bratr v Cancer Research ve Velké Británii k výzkumu říká: „Z výsledků této studie není zcela jasné, zda existuje kauzální spojitost mezi cukrovkou a rizikem rakoviny u žen po přechodu.“

„Ale jak víme, vysoký BMI může přispět k nárůstu rizika cukrovky II. typu i rakoviny prsu,“ dodává a apeluje na ženy, které mají cukrovku, aby si svou váhu neustále hlídaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Novinka, která pomáhá v boji s nádory prsu

Ve dvou špičkových onkologických centrech ČR začínají využívat nový typ mamotomie. Tedy odebírání vzorků tkáně z podezřelých bulek a útvarů v ženském prsu.

Výběr článků

Načítám