Hlavní obsah

Když barvy léčí a zlepšují náladu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy ovlivňují lidskou psychiku různým způsobem. Některé mají zklidňující účinek, jiné naopak povzbuzují či aktivizují. Existují ale i barvy, jež dokážou podporovat agresivní chování. Účinky barev na lidské zdraví a psychiku se zabývá vědní obor zvaný chromoterapie.

Foto: Profimedia.cz

Když barvy léčí ...

Článek

"Světelné paprsky mají význam pro naše zdraví a náš celkový dobrý pocit, protože svou energií pronikají každou buňkou našeho těla a způsobují tím určité molekulární reakce, které jsou nutné pro tělesnou a duševní vyrovnanost," vysvětluje Petr Zach, odborník na chromoterapii ze studia Energy Care.

Barvy jsou různé formy bílého světla sjednocujícího v sobě všech sedm barev duhy: červenou, oranžovou, žlutou, modrou, zelenou, indigo a fialovou.

Jelikož není možné působení všech barev prožívat v běžném životě, odborníci na chromoterapii vynalezli speciální vodní lehátko, na němž lze nastavit střídání a frekvenci barev dle aktuální potřeby lidí.

„Lidé díky chromoterapeutickému lehátku mají jedinečnou šanci pečovat nejen o svou pleť či pokožku těla, ale také řešit i vnitřní problémy, jako například alergie, akné, úzkostné stavy, astma, chudokrevnost, krevní tlak, deprese, ekzémy, frigiditu, záněty kloubů, vypadávání vlasů, posílení srdce, migrény, žaludeční potíže, bolesti zubů a mnoho dalšího,“ dodává Zach.

Léčivé účinky barev

Červený paprsek -  je účinnou energií při chudokrevnosti, hubenosti, projevech ochrnutí, oslabení svalů, odumírání končetin, u čerstvých ran, kožních potíží v důsledku špatného prokrvení, chybějící periody, chronického kašle, onemocnění hrtanu a u omrzlin.

Oranžový paprsek - pomáhá při anémii, časté únavě, oslabení krevního oběhu, oslabení ledvin, skleróze (např. arterioskleróze, cerebrální skleróze a koronární skleróze), odtučňování, alergiích a nedostatku energie, při psychózách, trudnomyslnosti a úzkostných stavech, přičemž je vhodné střídat zde oranžovou s modrou.

Žlutý paprsek - účinkuje u onemocnění jater, močového měchýře, ledvin a žaludku, trávicího traktu, poruch látkové výměny jater, které jsou často příčinou akné a celulitidy, u nečistot pleti, alergií, i při častých oslabení mysli, paměti a problémů s učením.

Zelený paprsek -  pomáhá u srdeční insuficience, nervového zatížení, onemocnění průdušek, astmatu, u kašle, vysokého krevního tlaku, diabetu, při onemocnění látkové výměny, zánětů kloubů, otoků, nádorů, chronických zánětů, revma, ucpání v tkáních, křečí, napětí svalů, projevů otrav, artrózy, onemocnění trávicího traktu (léčení ve spojení se žlutou), u poruch očí a zraku.

Modrozelená - působí na tvoření svalů a tkání, posiluje kůži, regeneruje a uvolňuje, čímž má silný omlazující účinek na kůži.

Modrý paprsek - pomáhá při hnisavých zánětech, vnitřních krváceních, bolestech v krku, bolestech šíje a ramen, zánětech vedlejších dutin, rýmě, bolestech hlavy, zánětech čelistí, bolestech zubů v důsledku zánětlivých procesů, bolestech uší, poruchách zraku, horečce, mokvavých onemocněních kůže, abscesech, vředech, ekzémech, bradavicích a popáleninách, při kolikách, průjmu a nadměrné aktivitě. Modrá tiší bolesti a poskytuje uvolnění.

Indigův modrý paprsek - sjednocuje energie všech šesti ostatních spektrálních barev v jednu ohromnou sílu se zesíleným účinkem podporujícím léčení, tišícím a zklidňujícím bolesti, který se používá zvláště při onemocněních v oblasti hlavy (oči, uši, nos), poruchách růstu a při duchovně-duševních stavech vyčerpání.

Fialový paprsek - dává duchovní sílu, posiluje meditační účinek a vede k vyšším stavům vědomí. Působí příznivě na slezinu, dodává energii, povzbuzuje lymfu a pomáhá při migréně, problémech ledvin a stavech rozrušení. Fialová je vhodná i při vypadávání vlasů a tvorbě lupů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na výbušnou a neurotickou povahu

Musím se přiznat, že jsem neurotička. Ve svých třiceti letech jsem se s tím rozhodla něco udělat. A tak jsem sama na sobě vyzkoušela, co je u nás v léčení...

Chiropraktik si poradí nejen s bolavými zády

„Lepší bude, když vám ukážu, jak pracuju, sundejte si tričko,“ říká mi chiropraktička MUDr. Alena Kačinetzová. Ve své ordinaci mi prohlíží záda a žádá mě,...

Rodinná tabu, která léčí

„Vyčítal ti otec, že jsi k ničemu? Dej ty výčitky do krabice a vrať mu je. Nepatří ti,“ říká terapeutka zarostlému čtyřicátníkovi. Ten nejprve dlouze hledí na...

Výběr článků

Načítám