Hlavní obsah

Lékaři z Homolky v Polsku poprvé operovali robotem

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři Oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce provedli v pondělí ve Wroclavi první robotickou cévní operaci na území Polska. Tento zákrok byl zároveň jejich jubilejním dvoustým výkonem tohoto typu, protože v Praze se již běžně dělají.

Foto: Václav Pergl, Právo

Lékaři Nemocnice Na Homolce při operaci srdce

Článek

„Počítáme s tím, že pojedeme do Wroclavi víckrát, abychom polské chirurgy tento způsob operování naučili,“ uvedl primář oddělení cévní chirurgie Petr Štádler.

Primář Štádler s asistentem Liborem Dvořáčkem operovali 62letého pacienta, který měl neprůchodné pánevní tepny. Při operaci vytvořili bypass, tedy jakousi objížďku, která uzávěry v tepnách obešla a spojila je s břišní aortou tak, aby cévami mohla bez problémů proudit krev.

Výkon provedli na nejnovějším robotickém systému da Vinci. Operace trvala tři hodiny, pacient se po ní cítí dobře.

Petr Štádler je průkopníkem v roboticky asistovaných cévních operacích v Evropě i v zámoří, školí i lékaře v americkém Houstonu. Při pobytu ve Wroclavi obdržel čestné členství Polské chirurgické společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám