Hlavní obsah

Domácí testy spolehlivě odhalí cukrovku, mononukleózu i syfilis

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože domácí testy nejsou žádnou převratnou novinkou, většina Čechů zná mnohdy jen domácí těhotenské testy. Přitom otestovat se dnes lze i na celou řadu onemocnění jako je cukrovka, HIV, syfilis, mononukleóza či rakovina tlustého střeva. Z domácích testů lze pak i zjistit krevní skupinu, plodnost muže či ženskou ovulaci.

Foto: Profimedia.cz

Z lidské moči lze zjistit těhotenství, ale také ovulaci či užívání drog,

Článek

Lidé všeobecně málo navštěvují preventivní prohlídky u lékaře. Přitom včasné odhalení každé choroby může vést k rychlejšímu uzdravení a také k dalšímu životu bez  komplikací a celoživotních následků.

Lidé neustále tvrdí, že nemají čas, přitom každá taková preventivní návštěva u lékaře může ušetřit mnohem více času a hlavně starostí v budoucnosti.

Určitou možností prevence pak také mohou být domácí testy, které by však měly být vnímány především jako testy orientační, jež člověka pouze upozorní na možný problém. V případě pozitivního výsledku nebo dalších pochybností by lidé měli vždy navštívit lékaře.

Test na zjištění krevní skupiny

Jen málokdo z nás zná svou krevní skupinu, přestože tato znalost je v případě potřeby transfúze po úrazu nebo havárii nesmírně důležitá. Bohužel tuto informaci mnohdy postrádá i praktický lékař.

Ženy se o své krevní skupině mnohdy dovídají až v těhotenství, kdy se uvádí údaj o krevní skupině včetně Rh faktoru do těhotenského průkazu. Znalost Rh faktoru je totiž při porodu velmi důležitá. Pokud má matka Rh faktor negativní, otec pozitivní a dítě pozitivní, hrozí novorozenci hemolytická nemoc, která byla dříve častou příčinou jejich úmrtí. Stačí však podat matce antiglobulin a dojde pouze k menší komplikaci v podobě novorozenecké žloutenky.

Test na zjištění krevní skupiny dovede určit krevní typ v systémech ABo a Rh a používá se po celém světě.

„Pomocí sterilní speciální jehly odeberete vzorek vaší krve, umístíte jej do čtyř koleček na testovací kartě a smícháte s kapkou vody. Po několika minutách lze snadno vyčíst krevní skupinu,“ popisuje princip testu Tomáš Arndt z internetové lékárny Prozdravi.cz. Cena testu se přitom pohybuje kolem 399 Kč.

Test na mononukleózu

Infekční mononukleóza neboli také polibková nemoc je virové onemocnění, které postihuje vnitřní orgány, zejména slezinu, játra a uzliny.

Nejčastěji se lze nakazit tímto onemocněním líbáním s člověkem, který nemá žádné příznaky nemoci a jeho virus je v tzv. toulavém stadiu. To znamená, že se vylučuje slinami bez toho, aby o tom měl jeho nositel sebemenší vědomí. Infikovat se lze ale i kvůli špatné hygieně v restauracích či při půjčování osobních věcí apod.

Nemoc zpočátku vypadá jako angína a je tak i často diagnostikována, je však důležité při nemoci zachovávat klid na lůžku a dodržovat dietu, protože v průběhu onemocnění často dochází k přechodnému narušení funkce jater.

„Pokud se onemocnění včas rozpozná a pacient dodržuje režim, dochází většinou k úplnému uzdravení. Právě k včasnému rozpoznání tohoto onemocnění je určen tento test,“ vysvětluje Arndt. Cena testu se pohybuje okolo 249 Kč.

Test na diabetes

Cukrovkou trpí jenom v České republice více jak 800 tisíc lidí. V prvotní fázi se toto onemocnění neprojevuje jasnými příznaky a lékařskými studiemi bylo zjištěno, že 30 - 50 % lidí s cukrovkou ani neví, že ji má.

Nemoc je však charakteristická vysokou hladinou glukózy v krvi a časem může dojít k vážnému poškození některých orgánů (poškození ledvin či tzv. diabetická noha).

"Bohužel k rozpoznání choroby často dochází až po objevení akutních symptomů, kdy již došlo k vážnému a nezvratnému poškození, kterému se však dá včasným snížením hodnoty glukózy předejít,“ upozorňuje  PharmDr. Arndt.

Diabetes Test je efektivním testem k včasné detekci abnormální hladiny cukru v krvi, která může být příznakem cukrovky nebo jiných zdravotních problémů. Jeho cena se pohybuje kolem 199 Kč za 2 ks.

Test na skryté krvácení do stolice

Česká republika patří mezi země s nejvyšším výskytem nádorových onemocnění tlustého střeva a konečníku. O závažnosti tohoto onemocnění pak není nutné vůbec pochybovat. Pokud se však onemocnění odhalí včas, je velká šance i na úplné uzdravení.

Jedním z příznaků je tzv. skryté krvácení do stolice, které je zpočátku pouhým okem nezjistitelné. Citlivé testy však odhalí i nepatrné množství krve ve stolici, přitom nevyžadují žádnou předchozí dietu, jako je tomu u dalších podrobnějších vyšetření tlustého střeva.

Přítomnost krve ve stolici může také signalizovat přítomnost polypů ve střevě nebo jiného onemocnění, která probíhají bez jiných příznaků až do fáze, kdy už je jejich léčba velmi komplikovaná.

„Tento test by měli podstoupit lidé hlavně nad 50 let. Po pozitivním výsledku testu pak důrazně doporučuji podstoupit vyšetření u odborníka,“ upozorňuje Arndt. Cena testu se pohybuje okolo 75 Kč.

Test na Chlamydie

Chlamydiová infekce je jedna z nejčastějších sexuálně přenosných infekcí. Nejvíce ohroženými skupinami jsou především mladí lidé ve věku 15-25 let, kteří často mění sexuální partnery a novorozenci infikovaných matek. Infekce bez sexuálního kontaktu (jako z bazénu či sauny) se vyskytují zřídka, ale nejsou nemožné.

Infekce Chlamydií Trachomatis často nemá žádné příznaky. Nicméně může vést k potížím, jako jsou oční infekce, artritida nebo infekce močových cest. Kromě toho může neléčená chlamydiová infekce způsobit neplodnost, zvyšuje riziko mimoděložního těhotenství a předčasného porodu. Cena tohoto testu se pohybuje kolem 499 Kč.

Test na syfilis

Syfilis je nebezpečné bakteriální onemocnění, které se šíří pohlavním stykem nebo přenosem z matky na plod. Je-li člověk nakažený bakteriemi syfilidy, jeho tělo proti nim vytváří protilátky, jejichž přítomnost v krvi zjišťuje syfilis test.

„Je však třeba brát v úvahu, že může nějakou dobu po infekci trvat, než je tělo schopné vytvořit dostatečné množství protilátek, které mohou být detekovány. Negativní výsledek může nastat také po nedávném kontaktu s bakteriemi,“ upozorňuje Arndt. Cena testu se pohybuje kolem 299 Kč.

Ovulační test

Ovulace je přirozený proces, k němuž dochází každý měsíc. Během tohoto období se zvyšuje hladina ovulačního hormonu, známého jako luteinizační hormon (LH), a jeho zvýšení lze zjistit v moči. Toto zvýšení LH spouští ovulaci, tzn. uvolnění vajíčka z vaječníku, obvykle uprostřed měsíčního menstruačního cyklu.

Hladina LH (nárůst LH) se zvyšuje na přibližně 24 hodin před ovulací. Test tento nárůst LH rozpozná a tím ženě umožňuje určit, kdy u ní dochází k ovulaci.

Pro ženy s pravidelným menstruačním cyklem obvykle stačí pětidenní testování, ale ženy, jejichž menstruace je nepravidelná, by se měly testovat denně. Cena testu se pohybuje kolem 52 Kč.

Test na drogy

Tento test ocení především rodiče, kteří mají již nějaký čas podezření na užívání drog svými potomky.

Drogový test dokáže z moči odhalit drogy jako THC, marihuanu, hašiš a cannabis, ale i extázi, pervitin a jiné metamfetaminy, včetně heroinu a dalších opiátů. Cena tohoto multitestu se pohybuje kolem 224 Kč.

Test mužské plodnosti

Problémy a neúspěchy při početí dítěte mohou mít řadu příčin, z nichž jednou je i mužská neplodnost. Až v 50 % případů je neplodnost páru způsobena problémy se spermatem.

„Test mužské plodnosti snadno a diskrétně umožňuje určit množství spermií a aktivitu testovaného vzorku spermatu. Normální aktivita, tedy ani vyšší, ani nižší, se spojuje s lepší šancí na otěhotnění. Výsledky testu jsou známy za 90 minut,“ popisuje Arndt. Cena testu se pohybuje kolem 699 Kč za 2 ks.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám