Hlavní obsah

Kvůli obezitě se ženám zvětšují chodidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco ještě před dvaceti roky byla průměrnou ženskou velikostí bot pětka, dnes je to šestka a za několik málo roků to bude dokonce sedmička. Důvodem je podle lékařů obezita a konzumace tučných pokrmů během puberty. Nadbytek energeticky přesycených pokrmů totiž stimuluje funkci růstových hormonů a zvětšování chodidla.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

A o zvětšování nohy nemluví jen lékaři, ale především prodejci bot, podle nichž stále rostou prodeje velikostí, které dříve byly typické jen pro muže. Tak třeba prodej dámských bot velikosti devět jen v Londýně loni vzrostl o 23 procent.

„Velké boty, zvláště na podpatcích, musejí být vyráběny mnohem pečlivěji a musejí být mnohem silnější, aby byly schopny odolávat většímu tlaku a opotřebování. V minulosti se podobné boty vyráběly jen na zakázku,“ přiznal Ed Watson z britského řetězce Debenhams.

„Vykonávám praxi ortopeda 42 let a za tu dobu se velikost chodidla změnila dramaticky. Dříve byl problém sehnat velikost šest, dnes je to normální. Je to částečně přirozený evoluční proces, lidé jsou větší a vyšší,“ tvrdí doktor Michael Paynton z britské Asociace lékařů na choroby nohou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám