Hlavní obsah

Borůvkový džus k snídani prý dokáže zvýšit koncentraci mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři doporučovali jíst borůvky zejména kvůli lepšímu zraku a potom také jako prostředek pro zdravější opalování. Podle nejnovější studie však borůvky také zvyšují pozornost. Pouhých dvě stě gramů dřeně či džusu z borůvek podávaných k snídani totiž zvýší koncentraci mozku o celých dvacet procent.

Foto: Profimedia.cz

Borůvky dokáží nejen zlepšit zrak, ale i zvýšit pozornost a vnímání člověka.

Článek

Pokud borůvky budete jíst delší čas, pak se jejich účinek na podporu funkce mozku několikrát znásobí. 

Borůvky prý mohou dokonce sloužit i jako prevence a přídavná léčba starobní demence. Podle britských neurologů totiž dochází při pravidelné konzumaci tohoto ovoce k obnovování ztracených spojů v mozku.

Vysoké množství flavonoidů

Podle doktora Jeremyho Spencera z University of Reading obsahují borůvky obrovské množství flavonoidů, které roztahují cévy a zlepšují průtok krve, přičemž zároveň snižují krevní tlak. Tyto účinky na cévy v mozku vyústí zlepšením kognitivních funkcí tohoto orgánu.

„Myslím, že naše objevy jsou velmi strhující a mají potenciální význam pro dlouhodobé ovlivňování kognitivních funkcí,“ věří doktor Spencer s tím, že borůvky teď budou zajímat lékaře zabývající se léčbou demence.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám