Hlavní obsah

V letních dnech je nutné se chránit před infekcemi z jídla

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O salmonelóze toho novináři napsali už hodně. Většina lidí však netuší, že nečastější infekcí z potravin je kampylobakterióza. Nevědí, jak se projevuje a jak jí předejít.

Článek

Přitom se nejedná o nic složitého. Tyto a další podobné infekce vyvolávají toxiny, které určité bakterie produkují v zažívacím traktu (proto o nich lékaři mluví jako toxoinfekcích). Kampylo bakteriemi se lidé nakazí nejčastěji z málo propečeného drůbežího masa. Klasické je letní grilování.

Stačí malý, lehce nedopečený nebo krvavý kousek masa někde u kosti, a potíže na sebe nenechají dlouho čekat. Začnou nás trápit bolesti nebo křeče v břiše, průjmy, horečka, bolest hlavy, svalů a někdy kloubů.

Méně častým původcem infekce bývá nedostatečně propečené maso gyrosu nebo hamburgeru. Vzácně se lidé infikují kontaktem s domácími mazlíčky (koťaty, štěňaty apod.). Naopak běžně dochází ke kontaminaci těmito bakteriemi přes prkénko, na kterém jsme krájeli nakažené maso a pak i další druhy mas nebo potravin.

Nejlepší prevencí je opláchnout ho důkladně horkou nebo vařící vodou. Teplota nad 70 °C spolehlivě hubí jinak docela odolné kampylobakterie, které v chlazeném nebo zmrazeném mase dokážou přežít až 3 měsíce.

Zrádná syrová vejce

Velmi podobně se projevuje salmonelóza. Tu navíc doprovází zvracení. U ní je častým zdrojem nákazy majonéza. Obvykle jde o majonézu vyrobenou doma, z kontaminovaných vajíček. Nebo o vlašské saláty a další podobné pochoutky, u kterých použila malá provozovna nakažené suroviny, tedy vajíčka.

Klasičtí výrobci majonéz, které kupujeme v obchodech, si čistotu provozu i surovin přísně hlídají.

Vedle syrových vajec bývají příčinou této infekce také další výrobky z tepelně špatně upravených vajec, třeba zmrzlina. Někdy je kontaminované i maso a masné výrobky.

Podobnou infekcí je listerióza, která mívá dramatičtější průběh. Listerie se vyskytují v nepasterizovaném nebo špatně pasterizovaném mléce a mléčných výrobcích (sýrech, cukrářských krémech apod.). Proto si dávejte pozor třeba na kozí sýry a další výrobky z biofarem, které neprošly pasterizací. Ale také na různé chlebíčky a lahůdky nebo tepelně nezpracované maso, tedy různé tataráky a podobně. Kontaminovaná může být i zelenina.

Největší nebezpečí pro děti a seniory

 Toxoinfekce jsou nejrizikovější hlavně pro malé děti nebo seniory. A to zejména kvůli silným průjmům, které nás prudce odvodní. Může to u nich vyvolat selhání ledvin nebo další život ohrožující stavy. Proto by rodiče malých dětí a starší lidé měli být opatrní a pečlivě dodržovat doporučení uvedená v tomto článku.

Účinnou obranou proti těmto a dalším bakteriím je:

- dodržovat zásady hygieny, zejména si důsledně mýt ruce,

- maso dostatečně propéct a majonézu kupovat v obchodě,

- potraviny si vybírat co nejčerstvější,

- rizikové výrobky, jako je třeba kuřecí maso, skladovat v ledničce odděleně.

Tepelně upravovaná jídla bychom navíc neměli připravovat s velkým časovým předstihem a pak je skladovat při nedostatečně nízkých teplotách, třeba v pokojové teplotě ve spíži.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám