Hlavní obsah

Na lidském těle žije stokrát víc mikrobů, než vědci doposud tušili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Naše pokožka je domovem stovek druhů bakterií, žijících v pulzujících společenstvech. Existuje jich téměř stokrát víc, než se vědci dosud domnívali.

Foto: Profimedia.cz

Naše tělo je směsí lidských buněk a bakterií, které s námi koexistují.

Článek

Mikroorganismy vyskytující se na lidské kůži nejsou škodlivé, naopak - jsou naší nezbytnou součástí.

Poslední studie amerických vědců ukazuje, že naše tělo je směsí lidských buněk a bakterií, které s námi koexistují. Lidská DNA je pouhou částí genetického materiálu, který naše těla obsahují.

Dr. Julie A. Segreová se svým týmem z ústavu National Human Genome Research Institute odebrala vzorky z dvaceti míst na těle deseti dobrovolníků. Všichni byli překvapeni.

Každá část těla ukrývá jiné mikroby

"Lidská pokožka je jako poušť. Většinou je suchá, ale jsou místa, kde vyvěrají prameny. Místa jako nos nebo pupek jsou jako oázy, v nichž to kypí životem mikrobů," vysvětluje Segreová a zůstává u přirovnání: "Stejně jako na poušti, i suchá místa na našem těle - vnitřek předloktí, dlaně a hýždě - oplývají životem. Není tu ale taková druhová pestrost, podobně jako není na poušti ve srovnání s pralesem."

Odborníci odhalili, že každý jedinec poskytuje domov různým druhům mikroorganismů, což může být vysvětlením, proč jsou lidé různě náchylní k nemocem. V budoucnosti se proto chtějí zaměřit na srovnání pokožky zdravých lidí a těch, kteří trpí například ekzémem.

Reklama

Související témata:

Související články

Suchá kůže vyžaduje neustálou péči

Suchá kůže je jako určitý typ žen: vyžaduje stálou péči. Jinak se z problému kosmetického snadno stane problém zdravotní. Taková pleť je totiž náchylnější...

Pozor na zrádné pihy a mateřská znaménka

Pihy lze jednoduše definovat jako malé hnědé flíčky, tvořené shluky pigmentu. Buňky, které tvoří kožní barvivo melanin, ho prostě tvoří víc než obvykle....

Výběr článků

Načítám