Hlavní obsah

Na nevolnost spjatou s léčbou rakoviny pomáhá zázvor lépe než léky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Kořen zázvoru, po tisíciletí používaný jako lék na zkažený žaludek, může ulevit pacientům trpícím nevolností při užívání léků proti rakovině. Podle vědců stačí jen velmi malé množství zázvoru, aby se onkologicky nemocným ulevilo.

Článek

Léčba rakoviny spojená s chemoterapií je pro člověka velmi zatěžující. Nemocné trápí obrovská nevolnost, zvrací a mnohdy tyto projevy hůře snáší než bolest jako takovou.

Pacienti se stále ptají, co mají dělat, aby se zbavili nepříjemných symptomů při léčbě rakoviny," říká Dr. Richard Schilsky, prezident Americké asociace klinické onkologie a specialista na rakovinu krve na univerzitě v Chicagu.

Stačí velmi malé množství

Jeho kolegyně Julie Ryanová z Rochesterské univerzity v New Yorku testovala 614 lidí s různými typy rakoviny prodělávající chemoterapii a léčené zároveň standardními léky proti nevolnosti. Část z nich nechala Ryanová užívat placebo a část dostávala mletý zázvor v kapslích.

"Všechny dávky zázvoru byly efektivní, ale nejmenší užívané množství - 0,5 gramu - se ukázalo jako nejúčinnější," vysvětluje Ryanová.

"Všechny dávky zázvoru byly efektivní, ale nejmenší užívané množství - 0,5 gramu - se ukázalo jako nejúčinnější," vysvětluje Ryanová.

Podle ní není zcela jasné, čím to je, že právě zázvor má tak pozitivní vliv na pacienty s rakovinou. Je prý pravděpodobné, že působí proti zánětům ve střevech.

Reklama

Související články

Zlatý prach pomáhá v léčbě rakoviny

Texaští onkologové přišli s průlomovým objevem. Začali při léčbě rakoviny používat zlatý prach. K jednotlivým částečkám kovu o průměru pětitisíciny tloušťky...

Výběr článků

Načítám