Hlavní obsah

Drogově závislé ženy mají často psychická traumata z minulosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhaduje se, že ženy tvoří asi třetinu z celkového počtu zhruba 30 000 injekčních uživatelů drog v Česku. Podle odborníků má většina takto drogově závislých žen za sebou psychická traumata v podobě násilí, sexuálního zneužívání či znásilnění. Kvůli těmto traumatům je také jejich léčba komplikovanější.

Foto: Petr Horník, Právo

Ženy narkomanky patří mezi ženy nejčastěji zneužívané.

Článek

Ženy narkomanky patří mezi ženy nejčastěji zneužívané. Často je to způsobeno i tím, že si svým tělem vydělávají na dávky drogy. Bohužel i proto je léčba pro tyto ženy velmi náročná a vyžaduje mnohem rozsáhlejší terapii.

Podle odborníků vedou k závislostem i lehce návykové léky, které lékaři ženám předepisují trojnásobně více než mužům.

"V užívání konopí jsou na tom ženy - dívky téměř shodně s muži. A to samé platí i u kouření a alkoholu," vysvětluje národní protidrogový koordinátor Kamil Kalina.

Hrozba nejen pro závislé, ale i jejich děti

U závislosti žen je nejhorší, že mohou své chování přenést i na své děti. Proto odborníci z Občanského sdružení Sananim bojují za osvětu pro matky s dětmi a snaží se i léčbu zaměřit na celé rodiny.  

"Vytváření programů pro ženy má u nás jisté zpoždění a ty, které existují, bychom spočítali na prstech jedné ruky nešikovného tesaře," řekl Kamil Kalina.

Aby problémy spojené s užíváním drog dál nebyly přenášeny na další generace, je nutné se právě na tyto problémy zaměřit.

Podle odborníků je základní umění v léčbě závislých najít pravý okamžik, kdy klient je nastaven na abstinenci. Ideální dobou pro odvykání bývá po šesti až osmi letech užívání drog. Dítě může být prvotním motivem k léčbě, ale matky se musí léčit především samy kvůli sobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám