Hlavní obsah

Zápach z úst ohrožuje kariéru i soukromí

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Efektivní metodou, jak zlikvidovat zapáchající dech, nejsou různé deodoranty, spreje nebo žvýkačky. Ty nepříjemný pach pouze překrývají. Nejúčinnějším receptem je navštívit stomatologa.

Článek

Nejčastější příčinou zápachu z úst jsou totiž mikrobi, kteří žijí na sliznicích úst a usazují se hlavně na jazyku. Rozkládají v ústech bílkoviny a při tom vznikají těkavé látky, které obsahují například síru. A to je obvyklý důvod nepříjemného pachu z úst, nebo, jak říkají odborníci, halitózy.

Banální recept: čistit si zuby i jazyk

Překladatelce komplikovala halitóza nejen práci, ale i soukromý život. Když tlumočila na mezinárodním stomatologickém kongresu, nabídl jí jeden z lékařů, jestli nechce pomoci. Na jeho doporučení navštívila Výzkumný ústav stomatologický v Praze. Profesor Zdeněk Broukal zjistil, že si zuby a dásně čistí velice pečlivě. Ale všiml si netypických bílých map na jazyku.

Doporučil jí proto, aby si zároveň se zuby čistila i jazyk. Speciální škrabkou. Také jí navrhl ústní vodu s éterickými oleji rozpuštěnými v alkoholu, která má antibakteriální účinky. Za týden se zápach z úst podstatně zmírnil. Za měsíc zmizel úplně.

Důsledek přejídání

Podle profesorky Martiny Kukletové ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice U Svaté Anny v Brně odstraní mechanická očista jazyka speciální škrabkou nebo kartáčkem až 75 procent biofilmu s bakteriemi. Čistit je podle ní dobré nejen jazyk, zuby a dásně, ale také vnitřní stranu tváří.

Důvod tohoto důkladného čistění je jednoduchý. V minulosti se člověk nepřejídal tolik jako v posledních desetiletích. Bakteriím v ústech se nikdy nedařilo tak dobře jako teď.

Proto stomatologové začali propagovat vedle běžných kartáčků další pomůcky ústní hygieny (dentální nitě, škrabky, mezizubní kartáčky, ústní vody nejen s kosmetickým, ale i s antibakteriálním účinkem atd.)

Rozruch kolem extraktu z magnólie

Velkou pozornost vzbudil výzkum amerických vědců pracujících pro jednoho z předních světových výrobců žvýkaček, společnost Wrigley. Zjistili, že na halitózu zabírá extrakt z kůry magnólie. Referoval o tom odborný časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Vědci zjistili, že 0,2% extrakt likviduje překvapivě efektivně bakterie zodpovědné za vznik zubního kazu (Streptococcus mutans) a za vznik zapáchajícího dechu, tedy halitózy (bakterie Porphyromonas gingivalis a Fuso bacterium nucleatum).

Při pokusech v laboratoři snížil extrakt během pěti minut počet bakterií o údajných 99,9 %.

Zajímavé výsledky prý přinesly i pokusy se žvýkačkami, které obsahovaly magnóliový extrakt. Po 30 minutách žvýkání se u pokusných osob snížil počet bakterií zodpovědných za zápach v ústech o 61,6 %. Běžná žvýkačka obsahující mentol je redukovala pouze o 3,6 %.

Na trhu se má novinka objevit během krátké doby. Ale teprve všední praxe ukáže, jak je doopravdy účinná. Extrakt z magnólie se jinak v našich lékárnách už prodává. Ale ne na halitózu, doporučuje se na úzkostné stavy a z nich vyplývající nespavost.

Dá se předpokládat, že ho řada lidí vyzkouší i na zápach z úst. Do jaké míry jim může pomoci, to by měli konzultovat se stomatologem a lékárníkem. Aby se nestalo, že budou spát jak zabití, ale z úst jim bude cítit dál.

Řada dalších příčin

Příčinou halitózy nemusí být jen přemnožení určitých bakterií v ústech. Může jít i o projev řady nemocí nebo zdravotních komplikací.

Zdravotní komplikace způsobující zápach z úst
zubní kaz, chronický zánět v ústech, nosu, nosohltanu a v mandlích nebo ve vedlejších nosních dutinách
žaludeční a trávicí potíže
cukrovka nebo narušené funkce ledvin, případně jater atd.

Dokážou ji také vyvolat léky (některá antidepresiva, léky na syndrom podrážděných střev, antibiotika atd.). Ale i přehnané diety (například Atkinsova), případně půsty a stres. Tím spíš je potřeba, aby postižený člověk navštívil stomatologa. A pokud je to nutné, podstoupil i potřebná vyšetření.

Halitóza ohrožuje i kariéru

Halitóza trápí v různé míře asi 17 procent lidí. Pro ty, kterým ztrpčuje život, je těžkým společenským handicapem. Téměř polovina Britů si podle seriózního průzkumu myslí, že špatný dech může vážně ohrozit jejich kariéru.

Britským ženám připadá stejně nepřístojný jako tělesný zápach, špinavé nehty nebo nedostatek vkusu.

Že nejde o zanedbatelnou potíž potvrzuje i profesor Mel Rosenberg z USA, jeden z předních odborníků na tento problém. Zápach z úst může podle něj způsobit člověku problémy na pracovišti i v soukromí. „Poznal jsem lidi, kteří se kvůli tomu rozvedli,“ říká.

Strach z nepříjemného pachu z úst se stává v podnikatelských kruzích mnohdy přímo fóbií. To tvrdí další americká odbornice, Carol Meyerová, jejíž klientela se rekrutuje z kruhů finančníků kolem neyorského Wall Streetu. „Lidé se dnes spíš přiznají k tomu, že brali drogy, než že jim páchne z úst,“ tvrdí. I ona má ve své ordinaci nabito.

Reklama

Související témata:

Související články

Radost k němu přivonět

Nejspíš Velká francouzská revoluce může za to, že krášlení mužů upadlo v zapomenutí, přestože provázelo lidstvo od starého Egypta a antické kultury. Péče...

O vnímání pachu lidského těla rozhoduje gen

O tom, zda nám určitý člověk voní či zapáchá rozhoduje podle amerických vědců čichový receptor kódovaný genem. Studie časopisu Nature pomáhá vysvětlit, proč...

Na nepříjemný dech pomůže kůra z magnólie

Nepříjemný zápach z úst neboli halitosis umí potrápit nejen majitele, ale především jeho blízké okolí. V USA nyní objevili novou a velmi účinnou zbraň v boji...

Výběr článků

Načítám