Hlavní obsah

Jízda na koni pomůže zlepšit fyzičku i celkový pohled na svět

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kůň je součástí lidské společnosti již tisíce let, a i když došlo v posledních stoletích k výrazné proměně jeho role, stále je pro mnoho z nás důležitým pomocníkem. Jízda na koni předchází civilizačním chorobám, působí pozitivně na kosterní, srdečně-cévní, svalový a dýchací systém i na psychickou stránku, umožňuje napravit chybějící sociální vztahy a snížit agresivitu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kůň zlepšuje také schopnosti soustředění a koncentrace a stimuluje všechny naše smysly.

Článek

„Koně jsou velkým pomocníkem při zmírňování příznaků a léčbě mnoha onemocnění. Metody založené na práci s koňmi nazýváme hiporehabilitace. Ta přitom zahrnuje důraz jak na fyzickou stránku, tak na psychickou stránku,“ vysvětluje fyzioterapeutka Petra Zelmer.

Pozitivní dopad hippoterapie spočívá hlavně v přenášení pohybu koňského hřbetu na tělo jezdce, u něhož tak dochází mimo jiné ke zlepšení koordinace pohybu a rovnováhy, zvýšení symetrie pohybu, a naopak k narušení patologických pohybových stereotypů. Navíc lze využit i tělesné teploty koně, která pomáhá uvolňovat svaly.

Kůň zlepšuje také schopnosti soustředění a koncentrace a stimuluje všechny naše smysly.

„Jízda na koni je metodou rozvíjení sociálních a psychomotorických dovedností i koncentrace. Příznivě působí na hyperaktivní jedince a ty, kteří trpí poruchami řeči, učení a chování nebo duševními chorobami, jako jsou neuróza, mánie, deprese či schizofrenie,“ doplňuje primář rehabilitačního oddělení městské nemocnice v Litoměřicích Zoran Nerandžič.

Kůň je pro jezdce přirozenou autoritou

Kůň představuje pro jezdce přirozenou autoritu a může tak nahradit její absenci v běžném životě. Neverbální komunikace, na níž je vztah s koněm založen, pak umožní naučit se normám chování i lidem, u nichž osvojení si společenských norem a vztahů selhalo.

Pravidelná terapie také podporuje sebedůvěru, osvojení si jednání podle pravidel a rozvoj komunikace klienta, snižuje agresivitu a pocit úzkosti. Pozitivní působení na psychiku a sociální vazby je pak důležité pro nemocné i zcela zdravé.

„Kůň je vhodným partnerem i pro ty, kteří netrpí žádnou duševní poruchou či fyzickými problémy. Pravidelný kontakt vede děti a adolescenty k odpovědnosti, kázni, učí je ohleduplnosti a vnímavosti k okolí. Důležité je také to, že mají pravidelnou aktivitu a potkají stejně zaměřené kamarády, čímž opět rozvíjí komunikativní dovednosti,“ upozorňuje Nerandžič.

Některé koně, které jsou využívany pro hippoterapii, mají za sebou bohatou historii. Může se jednat i o bývalé dostihové koně, kteří mají za sebou i úspěšnou kariéru. Často se to stane i díky milovníkům koní, kterým osud těchto zvířat není lhostejný. Příkladem všem může být i zasilatelský knižní Pony klub, který upozorňuje na tuto problematiku a i sám adoptoval koně, který přišel o svého majitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Českem na koňském hřbetě

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. I když by s tímto názorem horolezci nebo piloti letadel možná nesouhlasili, faktem zůstává,...

Výběr článků

Načítám