Jablka, banány a pomeranče jsou běžnou součástí jídelníčku jak asijských zemí, tak těch patřících do západní kultury. Lidem poskytují důležité vitaminy, minerály a vlákninu. Odborníci z Cornell University v USA zkoumali vliv výtažků z jablek, banánů a pomerančů na nervové buňky a zjistili, že fenolické fytosloučeniny z těchto plodů chrání neurony před toxickými látkami.

Ze všech tří výše jmenovaných druhů ovoce má pak nejvyšší antioxidační aktivitu právě jablko, protože obsahuje účinných sloučenin nejvíce. Na druhém místě se z tohoto hlediska umístily banány a na třetím pomeranče.

„Studie demonstruje, že antioxidanty ve většině čerstvého ovoce konzumovaného ve Spojených státech a Koreji chrání nervové buňky před oxidační zátěží… Dodatečná konzumace čerstvého ovoce, jako jablek, banánů a pomerančů, může být prospěšná při prevenci neurodegenerativních chorob jako Alzheimerovy choroby,“ tvrdí v závěru své studie odborníci z Ithaky.