Hlavní obsah

Omega-3 mastné kyseliny mohou být prevencí schizofrenie

MELBOURNE

Ryby a rybí tuk jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které působí na lidské zdraví blahodárně v mnoha směrech. Nechrání jen srdce a cévy, ale prospívají také především mozku. Podle nejnovější australské studie dokonce koncentrovaná forma těchto sloučenin může být vhodnou prevencí schizofrenie u mladých lidí.

Článek

Vědci z výzkumného střediska Orygen Research Centre v Melbourne podávali po tři měsíce tablety s omega-3 mastnými kyselinami asi čtyřiceti osobám ve věku mezi třinácti a čtyřiadvaceti roky, které trpěly před nástupem testu halucinacemi a sebeklamem. Po skončení experimentu se schizofrenie rozvinula pouze u tří procent z nich.

Kontrolní skupina čtyřiceti stejně postižených jedinců dostávala placebo tablety, které neobsahovaly žádné účinné látky. Po třech měsících mezi nimi onemocnělo schizofrenií 28 procent případů. To je sedmkrát více než v předchozím případě.

Omega-3 mastné kyseliny léčí řadu nemocí

„Naše studie činí z rybího tuku seriózní lék pro lidi, u nichž je vysoká pravděpodobnost onemocnění psychotickou poruchou,“ je přesvědčen autor výzkumu profesor Paul Amminger.

Podle Ammingera by navíc u lidí, kteří jsou ohroženi nemocí, ale ještě u nich nepropukla, tablety s omega-3 mastnými kyselinami výhodnější než antipsychotika, která mají neblahé vedlejší účinky.

Předchozí studie prokázaly, že omega-3 mastné kyseliny mohou účinně léčit deprese, bipolární poruchu, revmatismus, nemoci srdce, rakovinu, poruchu pozornosti a hyperaktivitu a autismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám