Hlavní obsah

Utajované intimní potíže

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí se stydí mluvit o problémech, které mají s inkontinencí, tedy s únikem moči. Proto možná přivítají bezplatnou telefonní linku, na kterou mohou zavolat a poradit se s odbornicemi, jak svůj problém řešit.

Článek

"Za noc musím běžet šestkrát nebo i osmkrát na záchod," vysvětluje odbornici, která na lince pracuje, jedna z volajících žen. "Pořádně se nevyspím. Jsem už z toho zoufalá a vyčerpaná."

Odbornice se o jejích potížích snaží dozvědět víc. Také se ženy ptá, jestli ji někdo vyšetřoval. "Pan doktor mi řekl, že v mém věku je to už normální. Po dvou těžkých porodech a v osmapadesáti, co bych prý chtěla. Podle něj se s tím musím naučit žít. Předepsal mi speciální vložky, ale na žádné vyšetření mě neposlal," říká žena.

Zbytečné trápení

Podobnou reakci lékařů popisují ženy volající na linku často. Některé nedostanou ani recept na vložky. Terapeutky z linky se je tím spíš snaží přesvědčit o tom, že je potřeba zajít na vyšetření do speciální uro-gynekologické ambulance. Lékař musí zjistit, jaký typ inkontinence je trápí, aby mohl zahájit rozumnou léčbu.

První typ, stresová inkontinence, se projeví třeba tehdy, když se žena zasměje nebo zakašle. Anebo při zvedání těžších věcí, při chůzi do schodů, zejména v botách na vysokém podpatku. Prostě tehdy, když musí napnout břišní svaly. Pro druhý typ, urgentní inkontinenci, je typický špatně ovladatelný pocit nucení na malou a to, že pacient někdy nestihne doběhnout na toaletu včas.

Lékaři mluví v souvislosti s inkontinencí o nové diagnóze, hyperaktivním močovém měchýři (HMM). Jeho příčinou je nadměrné stahování svaloviny močového měchýře, který nemusí být úplně plný. Proč k tomu dochází, to je předmětem výzkumu. Určitou roli v tom hrají mozková centra, mícha, zvýšená citlivost svaloviny měchýře na podněty, změny výstelky měchýře atd.

Léčí se pomocí pilulek i tréninku měchýře (pacienti se snaží pomalu prodlužovat intervaly, ve kterých chodí na záchod). Podle odhadů odborníků trápí HMM necelých 20 % žen a mužů nad čtyřicítku. Léčí se asi jen třetina z nich. Zbytek se trápí. Zbytečně, účinná léčba existuje.

Intokontinence se nevyhýbá ani mužům

O inkontinenci novináři často psali jako o problému žen. Na zmíněnou linku však volá skoro stejný počet mužů, protože i je tyto potíže sužují. Rozdíl je v tom, že ženy postihují obvykle kolem čtyřicítky, muže později, většinou kolem šedesátky.

"Pořád mám pocit nucení na malou, ale na záchodě vyčurám jen pár kapek," stěžuje si šedesátiosmiletý muž. Odbornice z linky mu doporučila vyšetření, které zjistí, jestli nemá v močovém měchýři kamínky, zánět nebo jinou příčinu, která ho nutí nesmyslně často chodit na malou. A dala mu číslo na nejbližší ambulanci.

Co ji vyvolává
Důvodů, které mohou vyvolat stresovou inkontinenci, je řada. Může to být:
* porodní poranění,
* obezita,
* chronický kašel,
* těžká fyzická práce,
* vrozené nebo získané poruchy příslušných tkání atd. Vyléčit nebo zmírnit je pak může cvičení, elektrostimulace, léky nebo různé pomůcky. Jedním z možných řešení je i nijak náročná operace.

Bezplatná linka

Jak efektivně čelit problémům s inkontinencí a HMM se můžete poradit s odborníky na bezplatné telefonní lince 800 660 100, a sice od pondělka do pátku, od 16.00 do 20.00 hod. Užitečné informace o potížích i jejich léčbě najdete na www.hyperaktivni-mechyr.cz. (mají tu také seznam lékařů z celé ČR). Fundované informace jsou i na www.ordinace.cz, podobně jako na předcházejících stránkách je také tady internetová poradna.

Reklama

Související články

Intimním problémům neprospěje utajení

S přibývajícím věkem zaznamenává každá žena změny, které se týkají vzhledu jejího těla, jeho fungování a psychiky. Souvisejí s nedostatkem hormonu estrogenu...

Nepodceňujte záněty močových cest

Velice běžné onemocnění postihující zejména ženy v reprodukčním věku (v tomto období se vyskytuje 20-50x častěji než u mužů). Nejčastěji bývá infekce...

Výběr článků

Načítám