Hlavní obsah

I malá dívka může trpět gynekologickými problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen mladé dívky a dospělé ženy mohou mít problémy se svými intimními orgány. Mnoho maminek ani netuší, že její dcera může trpět stejnými problémy jako ona. V kojeneckém věku je samozřejmostí, že se intimním partiím dítěte věnuje velká pozornost, ale s tím, jak dcerka vyroste z plínek, se na to nějak zapomíná.

Článek

V období mezi třetím a devátým rokem dívky jsou gynekologické infekce běžné. K těm nejčastějším potížím děvčátek patří infekce stydkých pysků a vnějších genitálií, které bývají zpravidla velmi nepříjemné. Projevují se zčervenáním, pálením, zduřením, výtoky nebo svěděním a mohou způsobit i potíže při močení. Jejich zdrojem jsou různé bakterie, houby, viry, parazité, cizorodá tělíska nebo podráždění z chemických látek aj. Tyto problémy jsou zcela zbytečné. Většina z nich je způsobena nekvalitní a nepravidelnou intimní hygienou.

Gynekoložka MUDr. Eva Mazánková říká: "Stačí dítě minimálně jedenkrát denně osprchovat." Samozřejmě lepší je omývání zevních pohlavních orgánů pod tekoucí vodou (bidet či sprcha) dvakrát denně. Sedací koupele nejsou vhodné - dítě si totiž v té samé chvíli omývá zevní genitál stejnou vodou jako konečník - sedí tedy v roztoku bakterií.

Pozor na špatné návyky u oblékání

K omytí je nejlepší použít nedráždivý kyselý mycí prostředek s jemnou desinfekční přísadou. Parfémovaná mýdla a sprchové gely nejsou vhodné, protože dráždí sliznice a narušují přirozené prostředí pochvy. K utírání je velice důležité používat naprosto suchý ručník. Je všeobecně známo, že ve vlhkém prostředí se velice rychle množí nejrůznější bakterie.

Není vůbec neobvyklé, že matka přivede k lékaři dcerku s poševním výtokem. Je zpravidla známkou zánětu. Nejčastěji jsou jeho viníkem střevní bakterie, což je dáno blízkostí konečníku a pochvy. Mezi další příčiny patří chronická zácpa a nesprávná hygiena spodního prádla. Čisté prádlo musí být vyměňované minimálně jednou denně, zvýšená hygiena v době menstruace, včetně častého vyměňování menstruačních vložek. Bakterie se mohou dostat do intimních míst i obecně nesprávnými návyky, jako např. oblékání spodního prádla přes boty, odhazování prádla na zem atd.

Další možnou příčinou gynekologických zánětů u dětí je roup dětský. Projevuje se zarudlým, mokvajícím a svědivým konečníkem a právě svědění nutí děti ke škrábání, tím však přenese roup i do pochvy. .

Reklama

Výběr článků

Načítám