Vědci z University of Alabama vystavili myši bez chlupů ultrafialovému záření. Část pokusných hlodavců dostávala standardní výživu obohacenou extrakty z révových semen, zvláště pak proanthocyanidiny. Druhá část měla obyčejnou výživu bez přídavku těchto látek.

Strava bohatá na proanthocyanidiny zpomalovala karcinogenitu vyvolanou ultrafialovým světlem. Myši konzumující tyto látky měly až o 65 % tumorů méně. A navíc jejich nádory byly o 78 procent menší než u myší s obyčejnou neobohacenou stravou.

"Pravidelný příjem proanthocyanidinů může mít prospěch v prevenci rakoviny kůže," tvrdí doktor Santosh K. Katiyar, jenž výzkum provedl.

Látky obsažené v semenech révy vinné jsou výkonnými antioxidanty. Putují také k buňkám kůže a tam účinně potlačují negativní účinky oxidových radikálů vznikajících při ozáření ultrafialovými paprsky.