Hlavní obsah

Ženy mají podle vědců nevěru v genech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští odborníci, kteří zkoumali genetickou předurčenost různých společenských jevů, došli k závěru, že ženskou nevěru je ze 41 procent možné vysvětlit genetickými dispozicemi. To je vyšší poměr, než dispozice k vysokému tlaku či k rakovině.

Foto: magistrátFM

skluzavky Olešná

Článek

Uvedla to agentura MTI s odvoláním na komuniké nemocnice, které avizovalo rozsáhlý materiál v příštím čísle britského lékařského odborného časopisu Twin Research. Průzkum, jenž se týkal 1800 dvojčat ženského pohlaví, zorganizovalo a řídilo centrum pro výzkum dvojčat z londýnské nemocnice Svatého Tomáše.

Na nevěru má vliv 50 až 100 genů

Při šetření bylo zjištěno, že neexistuje jediný konkrétní gen, který by určoval, zda dotyčná osoba bude či nebude nevěrná. Podle odborníků existuje přibližně 50 až 100 takových genů, které reagují pod vlivem konkrétních životních situací, jako je například hrubé chování manžela, skutečnost, že žena nemá děti, ztráta zaměstnání a podobně.

Výzkum byl proveden mezi dvojčaty proto, že jednovaječná dvojčata jsou prakticky vzájemným klonem a dvojvaječná dvojčata mají zase polovinu genů totožných. Tito dva lidé přitom vyrůstají v naprosté většině ve stejných podmínkách, a proto jejich chování v dospělém věku je velmi dobrým vzorkem pro srovnávání, poznamenává nemocnice.

Podrobnosti výzkumu sice nemocnice ještě nezveřejnila, ale její odborníci například prozradili, že když je jedno z jednovaječných dvojčat nevěrné, i u toho druhého je tato pravděpodobnost údajně až dvakrát vyšší než u ostatních lidí. V případě dvojvaječných dvojčat je toto riziko prý padesátiprocentní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám