Hlavní obsah

Ženy často propadají emoční závislosti na svém partnerovi

Právo, Petra Hátlová

Rozdílů mezi psychikou žen a mužů je mnoho. Ženy jinak vnímají pocity spojené se zamilováním, láskou i komplikace, které se soužitím ve dvou souvisejí. Mezi nejčastější zádrhele partnerského života patří i emoční závislost. Ta se podle odborníků mnohem častěji týká žen a dokáže život ve dvou znepříjemnit.

Emoční závislost na partnerovi pramení ze zkušeností z dětstvíVideo: Novinky

 
Článek

Důvodů, proč emoční závislost na partnerovi vzniká, je více. Základem všeho je však způsob rozdílného zpracování emocí, který mezi oběma pohlavími je. „Ženy, přesto že v oblasti práce a kariéry velmi rychle dohánějí své protějšky, jsou soběstačné a úspěšné, pokulhávají za muži v jednom podstatném. A tím je zpracování emocí.

Tím se z žen stávají rozdvojené osobnosti, které jsou ve společnosti a na veřejnosti usměvavé, příjemné a uznávané, sotva se však za nimi zavřou dveře bytu, jsou citlivé, žárlivé a podezíravé. Zatímco mezi lidmi se žena řídí jazykem logiky, a přesto že se sama přesvědčuje o tom, že bude jednat racionálně, v komunikaci s partnerem to nezvládá a mluví jazykem silných emocí,“ vysvětluje psycholožka Lenka Černá ze serveru mujvztah.cz.

Žena dvou tváří

Ruku v ruce s proměnou myšlení pak jde i proměna chování. Zatímco mezi kolegy a kamarády je žena veselá, usměvavá a sebevědomá holka, v soukromí se promění v plačící a emočně závislou osobu.

Projevy emoční závislosti jsou různé, vždy ale souvisejí s nedostatkem vlastních zájmů, nedůvěrou k partnerovi, s tím, že si žena sama nevěří a obává se toho, že si muž najde jinou.

Takto závislá žena pak neustále kontroluje svého muže, hlídá jeho telefonáty, pracovní rozvrh i to, s kým a jak často se stýká, snaží se s mužem manipulovat a citově ho vydírat. Všechny tyto snahy vedou k jedinému, žena chce najít jistotu, že je pro muže hlavním životním zájmem a chce ho mít skutečně jen pro sebe.

„Emoční závislost by se dala svým průběhem a intenzitou přirovnat k závislosti na tabáku, alkoholu či drogách. Člověka omezuje, spoutává a negativně mu ovlivňuje život. Zásadní znak závislosti na druhém je nespokojenost se svým vlastním životem, kterou se žena rozhodne řešit tak, že se muž stane její hlavní životní náplní.

Z praxe znám celou řadu případů, kdy závislost mohla za rozchod páru proto, že muž jednoduše nemohl dál snášet věčné podezírání, obviňování, výčitky a žárlivé útoky ze strany své partnerky,“ vysvětluje odbornice.

V lepším případě se emočně závislá žena začne zcela podřizovat svému protějšku. Místo toho, aby se věnovala svým zájmům a koníčkům, otrocky sdílí zájmy svého muže, přesto že jsou naprosto odlišné od toho, co by si ona sama přála.

„Velká většina žen během soužití se svým partnerem začne opouštět své přátele a koníčky a začne přebírat kamarády a zájmy svého muže. Často jde o zcela spontánní jev, který je postupný a nenápadný. Vyústit však může ve velkou komplikaci. Tím, že se muž dostává do stále intenzivnější pozornosti své partnerky dochází k neustálému prohlubování emoční závislosti a stále se prohlubují partnerské potíže,“ dodává Lenka Černá.

Velkým problémem je i okamžik, kdy se muž rozhodne přestat snášet své útrapy a odejde od partnerky. „V tuto chvíli žena zcela propadá pocitům beznaděje a často se uchyluje k různým formám citového vydírání. Se svým smutkem a pocity navíc zůstává sama, neboť nemá své vlastní přátele,“ dodává psycholožka.

Jak z toho ven

Existuje mnoho způsobů, jak se žena může vyhnout vzniku emoční závislosti. Prvním předpokladem je dostatek zájmů. „Nejčastější známkou emoční závislosti je absence vlastní náplně volného času a blízkých přátel.

Pokud tedy žena nechce být závislá, měla by si pěstovat své zájmy a měla by si najít čas na to, aby se mohla věnovat sama sobě. Neměla by opouštět své kamarády a známé. Ba naopak, měla by se účastnit všech aktivit a akcí, které měla ráda v minulosti. Dobrým řešením je i návštěva různých kurzů, které nejen že vyplní čas, ale ještě umožní navázání nových přátelství. kromě toho ženě pomohou i s vlastní realizací,“ doporučuje Lenka Černá.

Jaké ženy se stávají citově závislými
ženy nespokojené se svým životem
ženy, které nenašly možnost své realizace
ženy, jež nemají uspokojivý citový život
ženy trpitelky, toužící po mužově uznání
ženy s nedostatkem vlastních zájmů

Reklama

Související témata:

Související články

Víno probouzí u žen erotické chutě

Smyslnost, palčivá touha po sexuálním dobrodružství, erotická fantazie vybičovaná na maximum. Jak jen toho dosáhnout, když už se nám nedostává nápadů? Odpověď...

Výběr článků

Načítám