Hlavní obsah

Ženská nevěra má podle vědců evoluční význam

Liverpool

Promiskuita je klíčovým jevem, který brání vymření živočišných druhů. Podle evolučních biologů jsou promiskuitní samice a potažmo i ženy zárukou, že druh jako takový nevymře. Ačkoli nevěrou mnoho riskují, genetické výbavě druhu se nevěrné matky velmi vyplatí. Platí to nejen u zvířat, ale také u člověka, jak tvrdí odborníci z univerzit v Liverpoolu a Exeteru.

Foto: Profimedia.cz

Mnohomužství prý chrání živočichy před vyhynutím.

Článek

Polyandrie neboli mnohomužství, tedy stav, kdy jedna samice či žena kopuluje s více samci potažmo muži, prý chrání živočišný druh před vymřením kvůli plození jen potomků samičího – ženského pohlaví.

K tomu může dojít při pokřivení poměru pohlaví účinkem chromozómu SR, jehož působením dojde k zabití všech spermií nesoucích chromozóm Y. Všichni potomci pak nesou chromozom SR a jsou ženského pohlaví, což vede k vymizení samců a vymření druhu.

Monogamní populace mohou brzy vymřít

Při pokusech na univerzitách v Exeteru a Liverpoolu se prokázalo, že populace octomilek se striktně monogamními samicemi už po devíti až patnácti generacích vymřely.

„Byli jsme překvapení tím, jak rychle k tomu došlo, už v devíti generacích mohla populace vymřít, pokud se samice pářily jen s jedním samcem. Mnohomužství je v živočišné říši velmi rozšířeno, ale pro vědce to byla poněkud záhada. Tato studie jako první naznačuje, že má nevěra evoluční význam,“ tvrdí profesorka Nina Wedellová z Exeteru.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženská nevěra - fenomén dnešní doby

Nevěra je z velké části přisuzována zejména mužům, podle posledních průzkumů ale ani ženy nezůstávají pozadu. Spíše naopak. Ženy se jen s milenci nechlubí...

Výběr článků

Načítám