Hlavní obsah

Zákaz kouření znamená méně nemocí srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si také, že zakazovat kouření v podstatě nemá smysl? O opaku přesvědčuje studie z města Helena v americké Montaně. Dává zastáncům nekouření jednoznačný argument. Za půl roku po vyhlášení zákazu kouření na veřejných místech klesl počet hospitalizací pro srdeční obtíže o více než padesát procent.

Foto: Josef Zajíc

Část areálu Ostravských městských lesů.

Článek

Vědci si tento jev vysvětlují poklesem škodlivých účinků pasívního kouření na krevní destičky a na cévy, které zásobují srdce krví. Dalším důvodem může být i to, že díky zákazu kouření se více osob snaží odvykat a jejich riziko obtíží se pak snižuje. S kardiovaskulárními obtížemi u kuřáků je to navíc složité.

Zatímco riziko rakoviny prostě roste s množstvím cigaret, problémy se srdcem mají závislost komplikovanější. Existují studie, které dokazují, že cévní systém je intenzivně ohrožen i u pasivních kuřáků - účinky začínají několik minut po vdechnutí kouře a trvají téměř stejně dlouho jako u kuřáků.

Vědci také analyzovali záznamy nemocnice, která slouží kardiakům v dané oblasti. V průměru zde bývalo měsíčně hospitalizováno s infarktem asi sedm osob, které žily nebo pracovaly v Heleně. V průběhu zákazu kouření se ale tento počet snížil průměrně na méně než 4, což znamená pokles o téměř 60 procent. Odborníci konstatují, že je to první doklad toho, že boj proti kouření má pozitivní důsledky pro zdraví osob. Lidem to nejen život zpříjemňuje, ale přímo je zachraňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám