Hlavní obsah

Záhadná vulvodynie přivádí ke gynekologům stále více žen

Novinky, das

Nevysvětlitelná bolest, svědění a pálení v oblasti zevního ženského genitálu jednou za čas potrápí až pětinu žen. Mnoho lékařů si s tím neví rady a tak si ženu často přehazují jako horký brambor gynekologové, praktici a nakonec i psychologové. Přitom jen málokterý lékař před ženou tyto potíže správně pojmenuje, že se jedná o tzv. vulvodynii se žena obvykle ani nedozví.

Foto: Profimedia.cz

Určit příčinu vulvodynie je velmi těžké

Článek

U každé ženy se tyto nepříjemnosti projevují jinak a v jiný moment. Některé ženy popisují bolest například při dotyku tamponu, partnera, či gynekologického zrcadla, jiné cítí bolest i při nošení kalhot.

Určit příčinu je velmi těžké

Velmi často se problémy objevují po gynekologické operaci, poranění či porodu. Ale nemusí tomu tak být vždy. U některých žen za to může endometrióza, alergická reakce, u jiných zas zvýšené dráždění nervových zakončení v oblasti zevního genitálu.

Jako spouštěč této bolesti je často popisován infekční zánět v genitální oblasti, či zánět všeobecně. Je však pravda, že u některých pacientek nelze nalézt žádný směrodatný důvod pro vznik vulvodynie.

Bohužel syndrom vulvodynie komplikuje a někdy i znemožňuje sexuální život postižené, což může způsobit řadu problémů v partnerství.

Léčba je velmi složitá

Jelikož obvykle lékaři neznají pravou příčinu problémů, léčba bývá zdlouhavá a ne vždy zcela účinná. Standardní léčbou vulvodynie je v současnosti rehabilitace, antibiotika, užívání hormonálních preparátů, povrchová aplikace laseru nebo analgetika a znecitlivující krémy. Bohužel tato léčba nefunguje dlouhodobě a obtíže buď nevymizí vůbec, nebo se po krátké době zcela vrátí.

Proto stále více lékařů volí léčbu v podobě aplikace botulotoxinu do oblasti největších obtíží zevního genitálu, která dokáže uvedené potíže zcela odstranit či dlouhodobě snížit jejich výskyt. Botulotoxin totiž dlouhodobě relaxuje svalstvo hráze a pozitivně ovlivňuje nervová zakončení, jejichž přehnaným drážděním tato bolest vzniká.

Reklama

Související témata:

Související články

Poruchy menstruace mohou značit neplodnost

Nepravidelná menstruace může znamenat pro dívky a ženy vážný problém, s nímž je třeba navštívit gynekologa, aby se vyloučily zdravotní komplikace. Mezi poruchy...

Výběr článků

Načítám