Hlavní obsah

Za nebezpečné náhlé srdeční příhody může i nepravidelný sex

Novinky, das

Sex je důležitý k uspokojení sexuálních potřeb člověka, ale také k upevňování zdraví. A podle odborníků by se rozhodně nemělo jednat o občasnou aktivitu, ale skutečně pravidelnou činnost. Nepravidelný sex totiž až ztrojnásobuje pravděpodobnost výskytu náhlé srdeční příhody.

Foto: Profimedia.cz

Lidé by měli provozovat sex pravidelně, tak jako další fyzické aktivity.

Článek

Všeobecně lze říci, že srdci prospívá jakákoliv pravidelná činnost. Největší nebezpečí pro srdce je právě nepravidelná zátěž a je jedno zda jde o sex, psychický stres či jinou aktivitu.

Tak jako pohyb i sex by  lidé měli provozovat pravidelně, jedině tak dokáží předcházet náhlým srdečním příhodám. Jednorázové aktivity totiž srdce i jinak zcela zdravého člověka velmi zatěžují a mohou způsobit i jeho smrt.

"Oběť srdeční zástavy nemusí v předchozím období trpět nějakou chronickou nemocí srdce. Smrt nastává v řádu minut po prvních příznacích. Nejčastější příčinou je porucha zásobení srdce okysličenou krví při akutním uzávěru věnčité tepny," vysvětlují lékaři ze serveru Kardiochirurgie.cz

Co jste možná nevěděli o rizicích:
Ohrožení infarktem myokardu při náhlé fyzické aktivitě je až o 45 % vyšší u netrénovaných osob.
Naopak pravděpodobnost náhlé srdeční smrti se snižuje o 30 % za každý den v týdnu, když lidé vykonávají nějakou zvýšenou tělesnou činnost.
90 % obětí náhlé srdeční smrti má kritické poškození dvou či více hlavních větví věnčitých tepen.
U dvou třetin nemocných jsou nalezeny jizvy po předchozích prodělaných infarktech.
U mladých pacientů bývá obvykle přítomna nějaká další (například vrozená) anomálie, v některých případech jsou na vině užívané léky nebo ilegální drogy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám