Hlavní obsah

Za mužské sexuální problémy mohou i běžné léky na bolest

New York

Léky na bolest sice starším mužům pomohou od utrpení, nicméně mnohdy i od erekce. Potvrzuje to i nejnovější vědecká studie, při které vědci zjišťovali, zda volně dostupné léky proti bolesti nemohou u mužů způsobovat potíže se sexem.

Foto: Profimedia.cz

Muži, kteří pravidelně užívají běžné léky proti bolesti, trpí poruchami erekce o 38 procent častěji než ostatní.

Článek

Lékaři zjistili, že muži, kteří pravidelně užívají léky jako aspirin, acetaminofen, ibuprofen nebo celebrex, trpí poruchami erekce o 38 procent častěji než ostatní.

Tyto přípravky s největší pravděpodobností blokují tvorbu hormonů zodpovědných za vznik erekce.

Penis jako teploměr cévních onemocněních

Autor studie, urolog Joseph Gleason z nemocnice Kaiser Permanente, ale upozorňuje, že pilulky nemusí být přímou příčinou potíží. Hodně mužů například užívá malé množství aspirinu kvůli hrozbě infarktu, což svědčí o zhoršeném stavu cév, které mají vliv i na funkci penisu.

"Penis můžeme nazvat teploměrem cévních onemocnění. Cévy v penisu jsou jemnější než ty, které vedou k srdci, a proto se mohou zanést o několik let dříve. Zúžené cévy brání dostatečnému průtoku krve, který je ke vzniku erekce nezbytný," vysvětluje Dr. Brant Inman z Dukeova univerzitního lékařského centra v Severní Karolíně.

Gleason s kolegy sledovali zdravotní údaje 81 000 mužů ve věku 45 až 69 let.

Ukázalo se, že 64 procent z těch, kteří pravidelně užívali léky proti bolesti, nebylo vůbec schopno dosáhnout erekce. U příležitostných konzumentů léků je riziko poruchy o 38 procent vyšší.

Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise Journal of Urology.

Reklama

Související témata:

Související články

I muži mají svého gynekologa

Andrologie je obor, který se zabývá diagnostikou a léčbou poruch mužských sexuálních a reprodukčních funkcí. Bohužel jen málokdo si s tímto názvem cokoliv...

Výběr článků

Načítám