Hlavní obsah

Vztahům prospívá schopnost střídavě vítězit při hádkách

Tokio

Klíčovou schopností partnerů, kteří mají úspěšný a spokojený vztah, je umět vyhrávat střídavě v hádkách. Experimentální výzkum z Japonska prokázal, že lidé, kteří ve vztazích obratní nejsou, se snaží při neshodách vždy prosadit svou a vyhrát. Přičemž úspěch spočívá v pravém opaku a tedy ve schopnosti ustoupit tomu druhému.

Foto: Profimedia.cz

Osoby v dlouhodobém spokojeném vztahu ovládají schopnost vyhrávat ve sporu střídavě.

Článek

Pokud se dvojice rozhoduje, zda půjde na pivo do hospůdky, či do kina na film, mezi spokojenými manželi prosadí svou ten, který minule ustoupil. Naopak u krátkodobých vztahů mívá rozhodující slovo vždy jen jeden z partnerů. Což je samozřejmě špatně.

Vypovídá o tom i zjištění, že lidé, kteří mají problémy nalézt si dlouhodobější vztah, se mnohdy snaží za každou cenu prosadit svou pravdu, což prostě v běžném životě nefunguje.

Lidé by měli být schopní kompromisů a občas ustoupit druhému, i když s ním plně nesouhlasí. Pak mají větší šanci na kvalitní a dlouhodobý společný život.

"Partneři by se neměli snažit vyjít ze sporu vždy jako vítězové. Pokud zvládnou ustoupit druhému, když v minulé hádce vyhráli, pak mají naději, že jim jejich manželství dlouho vydrží. V každém partnerství je důležité uchovat férový přístup," tvrdí profesor Alistair Munro z Tokia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám