Hlavní obsah

Vysokou hladinu cholesterolu má 70 procent dospělých

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vysokou hladinu cholesterolu, tedy vyšší než doporučených 5 mmol/litr krve má 70 procent dospělé populace v České republice. Snížení tohoto cholesterolu, který má hlavní vliv na vznik srdečně-cévních onemocnění, alespoň o deset procent, může například u 40letého muže snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění až na polovinu.

Foto: Jitka Chromá

Díla sochaře Aleše Veselého budily na vernisáži "dílny" 2012 pozornost.

Článek

Právu to řekl ve čtvrtek Pavel Suchánek, odborník na výživu Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. "Podle statistik, právě na tyto choroby ročně v ČR umírá padesát tisíc lidí, což je zdaleka nejvíc ze všech úmrtí," uvedl Suchánek.

Dodal, že vysoká hladina cholesterolu je z velké části dána geneticky, z menší nevhodným složením stravy a nedostatkem pohybu. "Pohyb dokáže snížit hladinu cholesterolu a pokud je v kombinaci především s rostlinnými tuky na úkor živočišných, pak se vysoká hladina opravdu snížit dá," řekl Suchánek.

Testy na sportovcích měly dobré výsledky

Lékaři na třech vrcholových sportovcích, reprezentantu v moderním pětiboji Liboru Capalinim, reprezentantce Alexandře Kalinovské a bývalém reprezentantu v hodu diskem Imrichu Bugárovi testovali tzv. rostlinné steroly. Ty jsou přirozenou součástí jedlých rostlinných olejů nebo jednoho rostlinného tuku. Kromě toho jsou hlavním zdrojem sterolů ještě ovoce a zelenina. Všichni tři sportovci užívali denně 20 gramů rostlinného tuku se steroly a hladina cholesterolu se jim snížila v průměru o 19 procent.

"Jestliže tuto dávku budou brát denně, pak trvale svou hladinu cholesterolu sníží. Látka není návyková, ale přírodní cestou může přispět k ozdravení organismu tak, že v lehčích případech není třeba brát léky na snížení cholesterolu," uvedl Suchánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám