Hlavní obsah

Virtuální vztahy lze považovat za nevěru

Novinky, Dana Sokolová

Nalézt hranici mezi nevinností a hříchem je těžké zvláště pak u virtuálních vztahů. Díky nejmodernější technice se tak stále více lidí ocitá na tenkém ledě. Nevěra ve virtuálním světě přitom představuje pro vztah stejné nebezpečí jako v reálném životě. Navíc u ní hrozí i riziko závislosti.

Virtuální milenci a milenkyVideo: Novinky

 
Článek

Virtuální vztahy jsou především o anonymitě, kdy účastníci neznají svá skutečná jména, neví, jak vypadají, kde pracují či kde a s kým žijí. Ví pouze to, co jeden druhému prozradí, což může být velmi lákavé, ale i nebezpečné.

Podle odborníků virtuálnímu životu podléhají osamělí lidé, jež jej využívají jako náhražku za partnera, ale i zadaní, kteří mají doma uspokojivý a kvalitní partnerský vztah. Samozřejmě se nejedná o fyzickou nevěru, ale pouze o duševní spříznění, kdy jedinec najde u druhého pochopení pro svá nejtajnější přání a tužby.

V čem spočívá hlavní výhoda virtuálních vztahů. Lidé se zbavují svého studu a dokážou napsat i to, co by jinak nikdy nevyslovili. Ne náhodou jsou nejnavštěvovanější místnosti na chatu tvrdý sex, flirt a skupinový sex.

Foto: Profimedia.cz

Virtuální

Jedinci si tak v podstatě kompenzují věci, které v jejich reálném vztahu nefungují. Pokud si uvědomují cenu reálného vztahu a odpovědnost k němu, pak na tomto chování není nic špatného. Ba naopak. Virtuální vztah může pomoci uspořádat si vlastní myšlenky, cíle a očekávání v životě.

Člověk se tak může naučit sdělovat své myšlenky, přání, a tím si lépe říkat o to, co ke svému spokojenému životu potřebuje.

Pokud partner na virtuální nevěru přijde, bere ji stejně, jako by se jednalo o nevěru skutečnou. Virtuální nevěra má většinou všechny atributy obyčejné nevěry, včetně sexu s někým jiným

Mohou i ublížit

Ne vždy ale virtuální vztahy končí dobře. „Člověk, který si zvykne rozvíjet virtuální vztahy, přestává být schopen rozvíjet ty skutečné. Partnerský vztah poté chladne, partneři začínají žít svůj odlišný vnitřní život. Často také u virtuálních nevěrníků dochází ke ztrátě zájmu o partnera a ztrátě zájmu o skutečný sex,“ upozorňuje psychoterapeutka MUDr. Erika Matějková ve své knize Řešíme partnerské problémy.

Lidé, jež mají virtuální vztahy, je obvykle považují jen za nevinný flirt, ale běda, když zjistí, že ty samé vztahy mají i jejich partneři. „Zjištění, že partner raději komunikuje s někým jiným, svěřuje se jiným s věcmi, se kterými se nikdy nesvěřil vám, a je s druhým šťastnější, není jednoduché. Pokud partner na virtuální nevěru přijde, bere ji stejně, jako by se jednalo o nevěru skutečnou. Virtuální nevěra má většinou všechny atributy obyčejné nevěry, včetně sexu s někým jiným, i když se jedná jen o sex psaný a fantazijní,“ dodává Matějková.

Navíc na virtuální sex si lidé velmi snadno utváří i závislost. Podle odborníků neustále přibývá takto závislých lidí a zdaleka se nejedná pouze o podivíny nebo o lidi neschopné seznámit se klasickou cestou.

Podle americké psycholožky Kimberly Youngové pocházejí „oběti“ virtuálních vztahů z daleko širších vrstev: „Mezi mými pacienty jsou především právníci, bankéři, lékaři, obchodníci i lidé, kteří spořádaně chodí každou neděli do kostela.“

Ve Spojených státech počet takto nemocných přesáhl dvě stě tisíc lidí. Mezi závislými je i vysoké procento žen, jež neuspokojuje realita, a je pro ně jedinou útěchou právě sex po síti. Jejich závislost přitom může být až destruktivní a často vede k rozvodu.

Foto: Profimedia.cz

virtuální

Jak na virtuální nevěru podle psycholožky Eriky Matějkové

KDYŽ JE NEVĚRNÝ PARTNER/KA
Nepanikařte. Nejde zatím o fyzickou nevěru, jde o hledání blízkosti a porozumění. Může jít též o touhu vyjít z navyklého životního stereotypu a nudy. Virtuálním sexem si partner obvykle plní své tužby, které ve vztahu postrádá.
Nevyčítejte. Hádky, výčitky a dusno pouze zhorší situaci a vytvoří napětí, ze kterého váš partner bude mít tendenci unikat. A to do skutečného nebo virtuálního porozumění s jiným partnerem či partnerkou. Problém tím nevyřešíte. Virtuální nevěru vnímejte jako signál, že vašemu partnerovi v životě něco schází.
Promluvte si. Otevřeně přiznejte partnerovi, co schází vám a co potřebujete změnit vy, požádejte ho, ať i on vám dá zpětnou vazbu a sdělí, co schází jemu.
KDYŽ JSEM NEVĚRNÝ/Á JÁ
Nevymlouvejte se na to, že o nic nejde. Jde. Hledáte porozumění u někoho jiného než u svého partnera. Jde o duševní nevěru, která často do fyzické přechází.
Přemýšlejte, co si chatováním nahrazujete. Co vám v životě schází. Cítíte v partnerském životě nudu, pociťujete sexuální nenaplnění, bojíte se stereotypu či hledáte někoho blízkého?
Srovnejte si priority. Není nic špatného na tom, že nechcete svůj partnerský vztah měnit. Nacházet si to, co nemůžete najít v partnerském vztahu jinde, je též řešení. Je ale dobré vědět, co od svého partnerského vztahu chcete, je důležité znát své povinnosti. Není možné být zamilovaný do virtuálního partnera a myslet si, že to váš partner nepozná a vztah to neovlivní.
Berte virtuální vztahy jako výzvu ke změně zaběhnutých stereotypů ve vašem vztahu. Pokuste se věci z toho, co ve vás virtuální komunikace zanechala a v čem jste se osmělili, převést do reálného života partnerského vztahu.

Co jste možná nevěděli

každý den virtuální sex prožívá 25 miliónů lidí na světě

65 miliónů lidí si dopřává tuto formu sexu pravidelně

150 miliónů to zkusilo alespoň jednou v životě

virtuální sex si někdy vyzkoušel každý třetí Čech

více než polovina z nich v reálném životě žije ve stálém partnerském svazku

65 procent lidí, kteří navázali vztah s někým přes internet, se pokusilo s dotyčným sejít

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám