Hlavní obsah

Virtuální sex nikdy plně nenahradí partnerské milování

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hitem posledních let se stává cybersex nebo-li vyměňování si erotických zpráv, zážitků a sexuálních fantazií skrz internet. Lidé si nejen dopisují, chatují, ale i sledují nejrůznější živá videa a to vše většinou anonymně.

Foto: Profimedia.cz

Podle sexuologů suplování reálných sexuálních styků virtuálními, zvyšuje frustraci lidí.

Článek

Cybersex se stává doménou především lidí, jež mají problémy s komunikací či se neradi seznamují a navazují nové kontakty. Využívají ho ale i lidé s neuspokojivým vlastním sexuálním životem a hledají zde alternativu či pouhou inspiraci.

Podle odhadů je více než třetina obsahu internetu věnována erotice, zejména pak erotickému chatování. Bohužel to v sobě skrývá i mnoho negativ, jelikož tento způsob sexuálního uspokojování využívají i lidé se sexuálními úchylkami,  například pedofilové. 

Navíc podle sexuologů suplování reálných sexuálních styků virtuálními zvyšuje frustraci lidí. "Každý má potřebu být milován a oceňován jako individualita. Aby byla tato přirozená potřeba dlouhodobě uspokojována, musí si najít partnera, který mu tento pocit poskytne. Snadná a rychlá dostupnost sexuálních aktivit snižuje obecně touhu hledat partnera se všemi riziky odmítnutí, hádek, rozchodů, zklamání apod.," vysvětlují odborníci na serveru Sexuálně.cz .  

Závislost na počítači jako nemoc

Závislost na počítačích a vše s nimi spojené tedy i závislost na internetu je nově klasifikována jako psychická porucha či posedlost srovnatelná s ostatními závislostmi. Měla by se tedy léčit. 

Příznaky závislosti
- Býváte na počítači několik hodin denně.
- Když u něj nejste, cítíte neklid a pocit, že vám něco chybí.
- Virtuální svět vám zasahuje negativně do kariéry.
- Přestáváte komunikovat se svým okolím.
- Spokojení jste jen ve virtuálním světě.
- Váš intimní život a partnerské vztahy se kvůli počítači narušují.

Splňujete-li některé z bodů, začněte se svou závislostí bojovat. Začněte třeba tím, že si při zasednutí k počítači nastavíte budík. Nebojte se o pomoc požádat i své blízké a rozhodně nepodléhejte katastrofám. Až bude nejhůř, zajděte k psychologovi či psychiatrovi.

Neosobní setkávání

Sexuologové varují všechny milovníky cybersexu, že by neměli zapomínat na sex se svými protějšky. Díky anonymitě může člověk snadno podlehnout iluzi, že cybersex plnohodnotně nahradí sexuální styk v partnerském vztahu. 

Muži si myslí, že nemají velký důvod si hledat partnerky, jelikož mají sex okamžitě, ale není, kdo by je obdivoval a podporoval. Ženy mohou mít sex a pocit atraktivity ihned, ale v životě jim často chybí opora a jistota…

Přestože nelze cybersex zcela zavrhovat, je třeba si uvědomit, že všeho moc škodí a že i z takovéto činnosti mohou vznikat závislosti. Přemýšlejte tedy na jaké stránky vstupujete, na jak dlouho a včas zase vystupte.

Anketa

Z jakého důvodu vás láká cybersex?
Poznání nepoznaného.
6,7 %
Uspokojení svých nejtajnějších fantazií.
62,1 %
Zvýšení sebevědomí.
3,4 %
Získání nových poznatků.
4,2 %
Hledání inspirace.
8,8 %
Hledání nových sexuálních partnerů.
7,4 %
Navození atmosféry před milováním s protějškem.
7,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 746 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám