Hlavní obsah

Více než polovina pracujících rodičů nemá energii na sex

Lidé dnes musí trávit v zaměstnání stále více času a tak skloubit kariéru a rodinný život je čím dál náročnější. I když se pracujícím rodičům daří úspěšně bojovat na obou frontách, zdaleka to nestačí. Z nedávného výzkumu totiž vyplývá, že až 60 procentům z nich nezbývá dost energie na sex.

Foto: Profimedia.cz

Pro mnohé pracovní den nikdy nekončí.

Článek

Neustálá snaha o nalezení rovnováhy mezi prací a osobním životem ohlodává i rodinný, společenský i sportovně aktivní život páru.

Průzkum mezi šesti sty americkými rodinami serveru Care.com ukázal, že 25 procent dotazovaných by vyměnilo svou práci za o něco hůře placenou, jen kdyby měli možnost větší flexibility v jejich životě.

Stres zabíjí libido

"Navzdory úspěšným kariérám má dnes práce nezdravý dopad na náš osobní život," uvedla ředitelka serveru Wendy Sachsová. "Pracující maminky, zvláště ty s malými dětmi, jsou vyčerpány namáhavým pracovním dnem, který pro mnohé z nich nikdy nekončí, protože jsou připoutané k počítači 24 hodin denně."

Ještě v posteli pak často vyřizují pracovní emaily nebo dokončují prezentaci pro šéfa. Jsou ve stresu a ten zabíjí libido. Podle průzkumu jsou rodiče pod největším tlakem než jejich děti nastoupí do školy.

V Česku rodičům pomáhají s péčí o děti nejčastěji babičky, i když jich v poslední době "ubývá".[celá zpráva] Třetina amerických rodičů se zase spoléhá na chůvy. Dvaašedesát procent z nich pak zažívá velký stres, když občas hlídání nečekaně "vypadne" a oni se s tím musí narychlo vypořádat. I když má polovina rodičů nějaký rezervní plán, jen deset procent by se s žádostí o pomoc obrátilo na svého zaměstnavatele.

Sachsová navrhuje, že pracující rodiče, zejména matky, by si měly vybojovat pravidelný čas pro sebe. Tím se sníží úroveň stresu, což jim dovolí být s rodinou nejen fyzicky, ale i mentálně. Také to pomůže opět nastartovat sexuální život.

"Hlavně maminky mají tendenci být nezištně obětavé a staví potřeby všech ostatních před ty svoje," tvrdí Sachsová, podle níž by si matky měly najít chvilku pro sebe každý den. "Může to být 20minutový telefonát kamarádce, cvičení či taneční kurz. To všechno vám udělá dobře," radí.

Anketa

Jak vypadá sexuální život pracujících rodičů?
Stejně jako u ostatních, chuť na sex nemohou ovlivnit práce ani děti
14,8 %
Je méně častý, ale vášnivý
8,2 %
Je rutinní, obvykle ve vyhrazené dny
3,1 %
Je spíše výjimečný, obvykle na něj není energie
22,9 %
Téměř vymizel a nahradilo jej povídání a spánek
51 %
Celkem hlasovalo 12525 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži se stěhují za sexem, ženy za láskou

Stále více mladých párů se rozhoduje pro společný život mimo manželství. Po kratší či delší době randění začnou sdílet společnou domácnost, ale o svatbě zatím...

Sexuální poloha, při které se nejlépe hubne

Hubnutí není jen o změně jídelníčku a sportovních aktivitách. Shazovat přebytečné kilogramy lze i při mnohem příjemnější aktivitě jako je sex. Podle odborníků...

Výběr článků

Načítám