Hlavní obsah

Valentýn je svátek zamilovaných i nevěrníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květiny, dárečky, přáníčka a vzkazy si na Valentýna 14. února dávají a posílají zamilovaní. I ti, co své city nemohou dávat najevo veřejně. Tedy nevěrníci.

ANKETA: Jaký je perfektní dárek na Valentýna?Video: Novinky

 
Článek

Svátek zamilovaných má připomínat jejich patrona biskupa Valentýna, který tajně oddával milence. Proto se mezi zamilovanými posílají tzv. valentýnky - kartičky s láskyplnými vyznáními. Valentýnská tradice se již docela dobře zabydlela i v Česku, kam se z anglosaských zemí dostala až po roce 1989. Přesto u nás stále hraje prim 1. máj, tedy - jak už napsal Karel Hynek Mácha - lásky čas.

Je však pravda, že zamilovaní mohou být i nevěrníci. „Valentýn byl vždy spojován s tajemstvím a milostnými aférami, je to zásadní období roku pro nevěru,“ tvrdí mluvčí seznamky AshleyMadison, která jako první začala dávat na internetu dohromady zadané osoby toužící po nevěře.

Většina nevěrníků ale slaví svátek zamilovaných už o den dříve - 13. února. Protože skloubit v jednom dni oslavy se stálým partnerem či partnerkou a milencem či milenkou je příliš náročné. Dokonce za valentýnské dárky utratí zhruba jednou tolik co za stálé partnery a partnerky. Milenky pak prý dostávají hlavně šperky a erotické spodní prádlo, manželky a stálé partnerky pak květiny a parfémy.

Reklama

Související články

Tipy na jednoduché valentýnské recepty

Únor se většinou nese ve znamení svátku svatého Valentýna. I když se jedná o anglosaský svátek, v Čechách se těší velké oblíbenosti. V případě, že nepatříte...

Výběr článků

Načítám