Hlavní obsah

V plodných dnech mluví ženy vyšším hlasem

LOS ANGELES

V plodných dnech, kdy mívá žena také největší chuť na sex, zní její hlas ve vyšších tóninách. Přišli na to američtí vědci poté, co zkoumali zvukové záznamy hlasů žen v různých fázích menstruačního cyklu. Změna hlasu tedy může být dalším ze signálů, které ženy bezděčně vysílají o své plodnosti k mužům.

Článek

Již dřívější studie ukázaly, že muži dávají přednost vyšším ženským hlasům. Teď vědci najali 69 studentek a zjistili, že čím blíže jsou ovulaci, tím vyšší je jejich hlas. Podle kalifornských odborníků se tím lidé příliš neliší od ostatních zvířat, která plodnost a neplodnost rovněž zobrazují změnou vnějších znaků.

Studie vědců z University of California naznačuje, že sexuální hormony mají vliv na funkci hlasivek, i když se jedná o změny velmi malé. Rozdíl se dal zjistit už na základě jednoduché věty, ale neprojevoval se v jednotlivých hláskách.

"Naše studie ukázala, že ženský hlas se v závislosti na plodnosti mění. Když žena vysloví i jednoduchou větu, kterou se představí, pokud je plodná, je věta výše položená a rozdíl oproti hlasu v neplodném období je největší dva dny před ovulací. Rozdíl v hlasu tedy závisí na plodnosti, nikoliv na tom, kdy bude žena menstruovat. Jedná se tedy o první výzkum, který prokázal, že ženy pravidelně hlasem prozrazují svou plodnost," řekl k tomu doktor Greg Bryant.

V plodných dnech ženy více flirtují s cizími muži

Vědcům se podařilo také zjistit, že vyšší hlas v plodné fázi cyklu ženy používají zvláště při sociální komunikaci s neznámými muži, při běžném hovoru není změna tak zřejmá. Studie byla publikována v odborném časopise Biology Letters.

Jak uvádí list Daily Telegraph, jiné výzkumy prokázaly, že v plodném období měsíce mají ženy sklon i jinak se oblékat, jinak flirtovat a mění se i jejich tělesný pach.

Nejvýše posazený hlas má žena asi den či dva před ovulací, kdy jsou plodnost a šance na početí největší. Podle kalifornských odborníků se tím lidé příliš neliší od ostatních zvířat, která zobrazují změnou vnějších znaků plodnost a neplodnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy před menstruací mají často hororové sny

Ženy si ve srovnání s muži v noci vychutnají mnohem méně sladkých snů a jejich noční můry jsou mnohem ošklivější. Za všechno podle britských odborníků mohou...

Výběr článků

Načítám