Hlavní obsah

V každém věku má člověk jiné předpoklady pro sexualitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Walding

Psychoterapeut Max Schallauer z Waldingu u Lince se už léta zabývá zkoumáním partnerského života muže a ženy. Z jeho studií pak jednoznačně vyplývá, že v každém věku a v každé fázi partnerského vztahu existují jiné předpoklady pro sexualitu.

Foto: Profimedia.cz

Láska i sex kvetou v každém věku, i když v jiné intenzitě.

Článek

"Sexuální zkušenosti přicházejí nejprve pomalu. Také důvěra k partnerovi či partnerce potřebuje čas," tvrdí psychoterapeut. Podle jeho poznatků existují následující stupně zdravého rozvíjení sexuality:

Stupně zdravého rozvíjení sexuality podle poznatků Maxe Schallauera
Probouzení: Přibližně do 25 let člověk objevuje vlastní sexualitu a experimentuje s nově poznávanou polaritou mezi oběma pohlavími. Svůdnost sexuality vzniká z dosud nepoznaného a z ukájení probuzených pudů.
Zrání: Zhruba do 45 let jde o to, aby se partneři vzájemně co nejlépe sblížili a harmonizovali protiklady. Spokojenost ve vztahu vzniká z dobrého poznání vlastních potřeb a z vědomého akceptování osobnosti partnera či partnerky.
Uvolnění: S hormonálními změnami přibližně kolem padesátky se často probouzí nový zájem o sexualitu. V tomto věku nemálo mužů odchází od svých dosavadních partnerek a navazuje nové vztahy, zejména s podstatně mladšími ženami.
Transformace: Jakmile jedinec projde zmíněnými předchozími stupni, ztrácí tělesná sexualita ve vyšším věku na významu. Ten naopak získává komplexní duševně-tělesný svazek dvou partnerů.

Jak psychoterapeut Schallauer dodává, údaje týkající se věkového rozmezí se samozřejmě mohou v individuálních případech lišit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám