Hlavní obsah

V ČR poruchou erekce trpí přes 800 000 mužů

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice poruchou erekce (ztopoření údu) trpí přes 800 000 mužů starších 40 let. Pouze desetina z nich však vyhledá lékaře. Novinářům to řekl v úterý doktor Vladimír Kubíček ze Společnosti pro sexuální zdraví.

Foto: Josef Zajíc

Odlet letadla do Vídně.

Článek

"Porucha erekce je nejčastější sexuální poruchou mužů a přestože je léčitelná, většina z postižených se stydí se svým problémem svěřit odborníkovi," řekl Kubíček. Dodal, že sexuální zdraví je součástí celkového zdraví člověka a někdy je doslova jeho odrazem. Výrazně ovlivňuje kvalitu života postiženého i jeho partnerky. "Porucha erekce může signalizovat i závažnější, např. cévní onemocnění nebo diabetes, prostatu, nádorové onemocnění, ale i onemocnění nervové soustavy. Porucha erekce může způsobovat i vážné partnerské konflikty, které vedou až k rozvodu," informoval doktor Kubíček.

Společnost vyhlásila 14. únor, který se slaví jako svátek zamilovaných Valentýn, Dnem sexuálního zdraví. Vyzvala všechny muže, které trápí problém s erekcí, aby se neostýchali svěřit lékaři, kterým může být nejen praktický lékař, ale i urolog a sexuolog.

Urolog Karel Kočí ze společnosti Andromeda Praha uvedl, že až donedávna bylo hlavním cílem léčby vrátit mužům erekci. Tento cíl je však již překonán a očekávání pacientů od léčby je vrátit se ke spontánnímu, nikoli plánovanému milování. V tomto případě dosud léčba nemohla splnit tyto požadavky.

Od března ale bude na trhu nový lék s obchodním názvem Cialis, jehož účinnost má být 36 hodin, což mnohonásobně převyšuje dostupnou léčbu jinými preparáty s účinností zhruba do pěti hodin. Sex už tak postižený pár nebude muset plánovat. Lék bude výhradně na lékařský předpis, ale nebude hrazen ze zdravotního pojištění. Plně ho tedy ze své peněženky hradí pacient. Cena ještě stanovena nebyla, ale v kuloárech se hovoří, že tableta bude stát stejně jako obdobné, na trhu již prodávané preparáty, tedy zhruba 300 až 400 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová tabletka umožní sex kdykoliv do 24 hodin

Dosažení erekce kdykoliv během 24 hodin umožní mužům s erektilní dysfunkcí lék Cialis. Britská pobočka americké firmy Eli Lilly ho právě uvedla na trh. "Dovolí...

Ženy nejvíc vzrušuje romantika

Dokonale fungující recept na ženský orgasmus by byl jistě bestsellerem. Ale takový zatím není k mání. I když podle mnoha ženských časopisů stačí pár prima...

Výběr článků

Načítám